Erdogan vyzval na zastavenie Haftarových útokov v Líbyi

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    “Prezident obnovil svoju podporu medzinárodne uznanej vláde a vyzval na ukončenie nezákonných útokov Haftarových síl,” uvádza sa vo vyhlásení Erdoganovho úradu. Turecký líder povedal Sarradžovi, že jeho vláda národnej jednoty má podporu Ankary v úsilí zabezpečiť mier a stabilitu v krajine.

    Haftarove sily, ktoré ovládajú väčšinu východnej a južnej časti Líbye, spustili začiatkom apríla ofenzívu s cieľom zabrať od vlády líbyjské hlavné mesto Tripolis.

    Haftar v júni nariadil svojim silám, aby útočili na turecké podniky a zatýkali tureckých občanov po tom, ako v bojoch so silami, ktoré podporujú Sarradžovu vládu, prišiel o významné mesto.

    Záujmy Turecka v Líbyi siahajú do jeho osmanskej minulosti. Líbya bola súčasťou Osmanskej ríše do roku 1912, keď túto severoafrickú krajinu dobylo Taliansko.

    Líbya sa zmieta v chaose, keďže o moc súperia viaceré milície. Rozvrat krajiny nastal po povstaní s podporou NATO, ktoré v roku 2011 vyústilo do zavraždenia dlhoročného líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

    Haftar je vyslúžený vojenský generál, ktorý sa zúčastnil na zmienenej revolte, ale v máji 2014 začal uskutočňovať útoky so zámerom očistiť krajinu od islamistov, ktorých nazýva “teroristami”.

     

    - Reklama -