Erdogan vyzval Putina, aby ´skrotil´ sýrsku vládu a ukončil humanitárnu krízu

    0
    Turecký prezident Erdogan (Autor: TASR)

    Erdogan zároveň vyzval na úplné dodržiavanie turecko-ruskej dohody o prímerí v provincii Idlib z roku 2018, ktoré stroskotalo po rýchlom postupe sýrskej vlády v danej oblasti podporovanej Ruskom.

    Obaja lídri sa zaviazali “ku všetkým dohodám”, informovala Erdoganova kancelária, ale ďalšie podrobnosti nezverejnila.

    Kremeľ vo svojom stanovisku uviedol, že Putin vyjadril “vážne znepokojenie nad pokračujúcou agresiou extrémistických skupín (v Idlibe)” a “vyzdvihol potrebu bezpodmienečného rešpektovania suverenity a územnej celistvosti Sýrie”.

    Erdogan predtým telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorých vyzval na “konkrétne činy”, ktoré by odvrátili ďalšie prehlbovanie krízy v Idlibe.

    Merkelovej úrad predtým podľa agentúry AFP uviedol, že spolu s Macronom telefonovali vo štvrtok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorému povedali, že sa chcú s ním i Erdoganom stretnúť a rokovať o zmiernení krízy v Sýrii.

    Sýrske vládne sily podporované ruským letectvom začali vlani ofenzívu proti poslednej významnej bašte povstalcov, ktorou je región okolo mesta Idlib na severozápade krajiny. Podľa údajov OSN utieklo od začiatku decembra pred postupujúcimi vojskami a násilnosťami už približne 900.000 obyvateľov.

    Generálny tajomník OSN António Guterres v tejto súvislosti v piatok zdôraznil, že “človekom spôsobená humanitárna nočná mora, ktorou trpí obyvateľstvo v Idlibe”, sa musí zastaviť. Jediným možným východiskom zo sýrskej krízy je podľa neho politické, nie vojenské riešenie.

     

    - Reklama -