Erdogan vraj bude potrebovať pomoc Alaha. Hrozí mu búrka pre hospodársku situáciu

    0
    Turecký prezident Erdogan (Autor: TASR)

    „Je to práve mesiac, čo staronový turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vymenoval svojho zaťa Berata Albayraka za ministra financií,“ napísal hneď na úvod svojho textu Kechlibar s tým, že zmysel tohto kroku je jasný. Erdogan pravdepodobne usúdil, že lojalita je dôležitejšia než odborné znalosti. U príbuzných sa totiž znižuje riziko, že proti vám pripravia prevrat.

    A tomu podľa svojich slov Erdogan čelil v roku 2016. V reakcii na armádny pokus o prevrat zatkli desaťtisíce ľudí a ďalšie tisíce ľudí prišli o prácu. Erdogan tiež nechal zmeniť ústavu a zmenil Turecko na prezidentskú republiku, v ktorej drží moc pevne v rukách.

    Ale zdá sa, že nemá pevne v rukách hospodársky rast. Turecká ekonomika už nejaký čas trpí a tamojšia mena sa oslabuje. V poslednom období sa pád tureckej líry ešte urýchlil. Jeden dolár si kúpite za viac ako päť tureckých lír. Erdogan však svojich priaznivcov ubezpečuje, že situáciu zvládne. Kto mu pomôže? Alah. „Nech si majú svoj dolár, my máme nášho Boha,“ povedal svojim stúpencom v meste Güneysu.

    Hoci môže niekomu znieť Erdoganov výrok až smiešne, Kechlibar nemá z problémov tureckej ekonomiky vôbec radosť. „Jedna vec je, že ten režim je hnusný; druhá, že nejaké vnútorné nepokoje a chaos plynúce z hospodárskej nestability by pre Európu mohli byť ešte horšie,“ uzavrel varovne.

    Celý text nájdete na webe Kechlibar.net.

    - Reklama -