Erdogan varoval Atény. Chce naspäť ostrovy, ktoré patria Grécku

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)
    Turecko si nárokuje ostrov Imia na základe historických prameňov. Je pravda, že väčšina územia v rámci hraníc moderného Grécka bola od polovice 15. storočia až do gréckej vojny za nezávislosť v roku 1821 a založenia nezávislého Grécka pod okupáciou osmanskej ríše. Jej pozostatky sú dnešným Tureckom. 
     
    Napriek tejto historickej okupácii je však neodškriepiteěným faktom, že ostrovy, ktoré si nárokuje Turecko, ale aj zvyšok územia helénskej republiky boli vždy grécke, o čom svedčia aj názvy ostrovov. 
     
    Turecká vládna strana Spravodlivosti a rozvoja (AKP) však spolu s časťou opozície trvajú na tom, že Turecko má nárok na ostrovy, ktoré patria ku gréckemu územiu. Napríklad líderka nového opozičného zoskupenia s názvom Dobrá Strana Meral Akşenerová na Twitteri napísala, že ostrovy sú okupované gréckom a je vraj načase vziať si ich späť. 
     
    Najvýraznejšie varovanie prišlo od samotného prezidenta Recepa Tayypa Erdogana. Ten poslal Aténam jasný odkaz, v ktorom nezabudol pripomenúť aj grécko-turecký spor o Cyprus. „Varujem tých, ktorí prekročili hranice v Egejskom mori a na Cypre,“ vyhlásil Erdogan v polovici februára. Prezident však pokračoval ešte výstražnejším tónom. 
     
    „Ich (grécka) odvaha potrvá len do vtedy kým uvidia našu armádu, naše lode a naše lietadlá. Naše právo na ostrovy v egejskom mori a Cyprus je rovnaké ako na Afrin (v Sýrii). Nemyslite si, že hľadanie zásob zemného plynu vo vodách pri Cypre a oportunistické pokusy v Egejskom mori uniknú našej pozornosti. Ako sme prerušili plány (v Sýrii), tak isto môžeme prerušiť plány tých, ktorí sa angažujú pri našich hraniciach. Naše lode a vzdušné sily sledujú oblasť veľmi pozorne, aby zasiahli, kedykoľvek je potrebné,“ varoval Erdogan Grékov. 
     
    Erdogan nepoužil takéto varovania prvýkrát. Už v minulosti sa pri sporoch s Gréckom objavili pripomienky čias osmanskej ríše. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
     
     
    - Reklama -