Erdogan sľubuje viac demokracie. Turecko bude pokračovať aj v snahách o členstvo v Únii

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Ako informovala agentúra AP, vo svojom prejave na regionálnej konferencii svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Istanbule Erdogan vyhlásil, že vďaka prezidentskému vládnemu systému sa zvýšia príjmy štátu, čo následne povedie k zmenšovaniu rozdielov medzi príjmovými skupinami obyvateľstva. 

    Avizoval aj pokles inflácie, úrokových sadzieb a zníženie deficitu. Podľa neho turecká ekonomika bude odolnejšia voči vonkajším otrasom a finančným útokom a investičná príťažlivosť Turecka sa zvýši. 

    “Turecko sa stáva vo svete dôležitým hráčom a bude globálnym hráčom, vedúcou silou,” povedal Erdogan, pričom poukázal na to, že práve júnové voľby budú “míľnikom” pre “silné Turecko”. 

    Nový prezidentský systém, ku ktorému Turecko prejde po voľbách, podľa Erdogana prinesie Turecku aj “viac demokracie”. 

    Vysvetlil, že dôjde k oddeleniu jednotlivých vetiev moci, čo v praxi bude znamenať, že parlament sa bude môcť sústrediť na tvorbu zákonov, vláda na prijímanie účinných opatrení a konkrétnych krokov a súdna moc bude nezávislejšia a bude sa venovať presadzovaniu práva. 

    Erdogan tiež uviedol, že po dvoch predchádzajúcich ofenzívach do Sýrie podnikne Turecko nové vojenské operácie pozdĺž svojich hraníc.

    Upozornil, že Turecko neupustí od vyvíjania tlaku na teroristické organizácie. “K operáciám Štít Eufratu a Olivová ratolesť pridáme ďalšie. Naši vojaci sú pripravení na nové misie,” zdôraznil Erdogan.

    Na druhej strane Erdogan prisľúbil, že Turecko bude pokračovať v snahe o vstup do Európskej únie. Dodal, že Turecko sa tohto cieľa nikdy nevzdalo.

    - Reklama -