Erdogan sa nám vyhráža pre Rakúsko: Kurz je ešte mladý a neskúsený. Dajte si ho do laty, inak bude zle

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    „Rozhodnutie Rakúska môže spustiť vojnu križiakov a polmesiaca,“ uviedol Erdogan s tým, že má v pláne sa telefonicky spojiť s Kurzom. „Zavolám mu – si ešte mladý a potrebuješ prax. Tvoje neskúsené správanie, ako je toto, vám môže prísť draho,“ dodal turecký prezident. A zatelefonuje vraj aj Západu. „Najmä Nemecku. Dajte si toho svojho muža do laty, inak sa môže situácia vymknúť kontrole,“ varoval Erdogan a upozornil, že môže pristúpiť k odvetným krokom.

    Rakúsko chce uzavretím mešít obmedziť predovšetkým šírenie paralelnej spoločnosti, radikalizácie a politického islamu. Kurz 8. júna oznámil, že z krajiny bude musieť odísť asi 40 imámov, ktorých platia zo zahraničia, a že z rovnakého dôvodu uzatvoria sedem mešít šíriacich politický islam. Jedna z týchto mešít spadá pod Turecko-islamskú kultúrnu asociáciu (ATIB).

    Sebastian Kurz

    Sebastian Kurz  Zdroj: TASR

    Rakúske úrady vraj v súčasnosti preverujú zhruba štyridsať moslimských duchovných, u ktorých existuje podozrenie, že porušili zákon z roku 2015. Ten zakazuje islamským spolkom prijímať financie zo zahraničia. „V dvoch prípadoch je už jasné, že imámov z Rakúska vypovedia. Úrady sa zamerali na 60 z celkových 260 imámov v Rakúsku,“ povedal minister vnútra Herbert Kickl.

    Hovorca tureckého prezidenta už v piatok tento krok označil za súčasť islamofóbnej, rasistickej a diskriminačnej vlny v Rakúsku. Hovorí sa, že zo siedmich mešít, ktoré v Rakúsku uzavrú, sú štyri vo Viedni, dve v Hornom Rakúsku a jedna v Korutánsku. Ukončiť svoju činnosť bude pravdepodobne musieť aj mešita vo Viedni, ktorá sa spája s tureckým spolkom Siví vlci. Ten sa považuje za krajne pravicový.

    Celý text nájdete na webe Novinky.cz.

    autor: nab

    - Reklama -