Erdogan s Trumpom na linke: ako ukončiť krízu v provincii Idlib

    0
    Donald Trump (vpravo) a Recep Tayyip Erdogan si podávajú ruky na tlačovej konferencii vo Washingtone 13. novembra 2019. (Autor: TASR)

    Prezident (Erdogan) a Trump si vymenili názory na možnosti, ako bezodkladne ukončiť krízu v Idlibe, a zdôraznili, že najnovšie útoky režimu (sýrskeho) sú neprijateľné,” uviedla vo vyhlásení v súvislosti s telefonátom Erdogana so šéfom Bieleho domu kancelária tureckého prezidenta.

    Sýrske vládne sily podporované Ruskom spustili v decembri ofenzívu v Idlibe, kde postupne opätovne dobýjali jednotlivé mestá.

    Z oblasti utiekli státisíce ľudí a stovky civilistov tiež prišli o život. Turecko počas vojny v Sýrii podporuje niektoré protivládne skupiny a v Idlibe zriadilo svoje vojenské stanovištia na základe dohody z roku 2018.

    Na prímerí v Idlibe sa na stretnutí v Istanbule začiatkom januára dohodli ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Erdogan.

    Obaja sa ešte vlani v októbri v čiernomorskom letovisku Soči okrem iného zhodli, že Turecko a Rusko budú spoločne hliadkovať na severe Sýrie.

    Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011 potláčaním protivládnych protestov, si už vyžiadala vyše 380 000 ľudských životov a milióny Sýrčanov vyhnala z domovov.

    - Reklama -