Erdogan pohrozil USA: Uzavriem dve americké vojenské základne

    0
    Turecký prezident Erdogan (Autor: TASR)

    “Ak to bude potrebné, môžeme uzavrieť Incirlik a Kürecik,” povedal Erdogan vo vysielaní provládnej televíznej stanice A Haber. Zmienené dve základne sa nachádzajú na juhu Turecka, neďaleko hranice so Sýriou.

    Erdogan takúto možnosť opakovane spomínal aj v minulosti v časoch napätia medzi oboma krajinami.

    Americké vzdušné sily využívajú leteckú základňu Incirlik pre nálety na pozície džihádistickej skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii. Na základni Kürecik sa nachádza dôležitá radarová stanica NATO.

    Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu hovoril o otázke týchto základní uplynulý týždeň. V reakcii na hrozbu nových sankcií USA varoval, že uzavretie základní by mohlo byť “predložené na stôl”.

    Turecku hrozia sankcie USA pre rozhodnutie zakúpiť ruský systém protivzdušnej obrany S-400 napriek varovaniam z Washingtonu.

    Okrem toho si v piatok Ankara predvolala veľvyslanca Spojených štátov po tom, ako americký Senát schválil vo štvrtok uznesenie, ktorým formálne uznal vyvražďovanie Arménov v Osmanskej ríši z rokov 1915 – 1917 za genocídu. Uznesenie predtým schválila aj Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu, zatiaľ ho však nepodpísal prezident Donald Trump.

     

    - Reklama -