Erdogan opäť zverejnil zábery z útoku na Novom Zélande

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Erdogan to urobil i napriek tomu, že do Turecka vycestoval minister zahraničných vecí Nového Zélandu, kde sa vláda snaží šírenie týchto záberov zastaviť. Kontroverzné ukážky použil prezident na predvolebnom mítingu v meste Eskišehir, a to v rámci kritizovania opozície za to, že údajne nevníma “celkový obraz” a hrozby voči Turecku.

    Úryvky z videozáznamu zachytávajúceho streľbu v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, ktorá je pripisovaná austrálskemu pravicovému extrémistovi, sa objavili aj na predošlých mítingoch v rámci Erdoganovej kampane pred komunálnymi voľbami v Turecku. Prezident vyvolal pobúrenie v zahraničí aj súvisiacim výrokom, že protimoslimsky ladení Austrálčania a Novozélanďania navštevujúci Turecko sa môžu vrátiť v rakvách ako ich starí otcovia, ktorí bojovali v bitke o Gallipoli (1915 – 1916).

    Austrálsky premiér Scott Morrison označil Erdoganove slová za “veľmi urážlivé”, podľa hovorcu tureckého prezidenta však boli “vytrhnuté z kontextu”. Canberra vo štvrtok konštatovala pokrok v úsilí o urovnanie tejto roztržky. Novozélandský minister zahraničných vecí Winston Peters odcestoval ešte v stredu do Turecka, aby objasnil situáciu okolo kontroverzného videozáznamu i Erdoganovho výroku.

    Útok v Christchurchi z minulého piatka s vyžiadal 50 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených.

    - Reklama -