Erdogan obvinil Európsku úniu, že sa v rozpore s demokraciou snaží o zbavenie moci Madura

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    “Na jednej strane hovoríte 'demokracia, demokracia, demokracia' a 'voľby, voľby, voľby', a potom vyzvete na zvrhnutie vlády prostredníctvom násilia a ľsti,” povedal Erdogan poslancom svojej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v parlamente. Vo vyhlásení narážal na EÚ, uviedla agentúra AFP.

    Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády vo Venezuele na ďalšie šesťročné obdobie. Líder opozície, predseda venezuelského parlamentu Juan Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Spojené štáty ho okamžite uznali a Madura označili za nelegitímnu hlavu štátu. 

    Legitimitu Guaidóa následne uznala taktiež Kanada, Izrael i väčšina latinskoamerických krajín. Madura, naopak, podporili krajiny ako Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.

    Niekoľko krajín EÚ následne Madura varovalo, že ak do ôsmich dní neoznámi termín novej voľby hlavy štátu, takisto uznajú Guaidóa za dočasného prezidenta. Stanovené ultimátum vypršalo v nedeľu, pričom Maduro výzvu na nové voľby odmietol.

    K uznaniu Guaidóa za dočasného prezidenta pristúpilo v pondelok 16 krajín EÚ – Británia, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Španielsko a Švédsko.

     

    - Reklama -