Erdogan čistí všetkých rad-radom. Najnovšie zatýkali za vyjadrenia na sociálnych sieťach

    0
    Armáda sa v Turecku pokúsila prevziať moc. (Autor: youtube/NEWSY)

    Noviny Cumhuriyet oznámili, že v meste Tekirdag ležiacom v európskej časti Turecka bol zatknutý 18-ročný mladík za údajnú urážku prezidenta. Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu vydalo policajné riaditeľstvo v Ankare po neúspešnom prevrate výzvu, aby občania hlásili profily na sociálnych sieťach, ktoré podporujú “teroristickú činnosť” a šíria “čiernu propagandu”. Z takýchto stránok treba zhotoviť screenshoty a polícii poslať informácie o podozrivých profiloch. Nie je jasné, či zatknutia siedmich osôb súvisia s uvedenou výzvou.

    Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat v Turecku si v noci na sobotu podľa oficiálnych údajov vyžiadalo 208 mŕtvych civilistov, vojakov a policajtov, ako aj životy 24 pučistov. Odvolané a zatknuté boli tisíce príslušníkov bezpečnostných zložiek a sudcov.

    Erdogan vzburu časti armádny spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, za “formálneho vodcu junty” je považovaný bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk.

    Ankara v utorok oznámila, že poslala vláde USA oficiálnu žiadosť o vydanie Gülena. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Mark Toner potvrdil, že USA dostali od tureckej vlády dokumenty o Gülenovi a momentálne skúmajú, či obsahujú aj oficiálnu žiadosť o vydanie.

    - Reklama -