Erdogan: Turecko otvorí veľvyslanectvo vo východnom Jeruzaleme. Chce, aby ho svet uznal za hlavné mesto Palestíny

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Bezprostredne nebolo známe, ako chce Turecko tento zamýšľaný krok uskutočniť, keďže Izrael kontroluje celé územie Jeruzalema a považuje ho za svoje neoddeliteľné hlavné mesto. Palestínčania však chcú, aby sa hlavné mesto ich budúceho štátu nachádzalo práve vo východnej časti Jeruzalema, ktorý Izrael počas šesťdňovej vojny v roku 1967 obsadil a neskôr napriek neuznaniu zo strany medzinárodného spoločenstva anektoval.

    Zmienený samit moslimských štátov bol reakciou na nedávne rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Jeho krok sa rozchádza s dlhoročnou politikou USA a medzinárodným konsenzom, že štatút tohto mesta sa musí vyriešiť v rámci izraelsko-palestínskych mierových rokovaní.

    Erdogan predniesol výrok o premiestnení ambasády na stretnutí členov svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AK Parti) v juhotureckej provincii Karaman, informuje agentúra Reuters.

    Jeruzalem uctievajú židia, kresťania i moslimovia. V jeho východnej časti sa nachádzajú jedny z najvýznamnejších svätýň islamu aj judaizmu. Mesto je desiatky rokov ohniskom bojov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Ambasády vrátane tureckej sa však nachádzajú v Tel Avive, čo odráža nerozriešený štatút Jeruzalema.

    - Reklama -