Elitný inštruktor vyzýva civilistov, aby sa ozbrojili

    0
    Ilustračné foto: pištoľ (Autor: SITA)

    Podľa jeho slov sa proti teroristom, šialeným strelcom alebo samovražedným atentátnikom musia ľudia brániť sami, a to zbraňami. „Kto splní zákonom nastavené pravidlá, má mať zbraň a nosiť ju pri sebe,“ hovorí Pavel Černý po sérii krvavých incidentov vo Francúzsku a v Nemecku.

    Ako je totiž zrejmé z nedávnych prípadov, polícia prichádza vždy neskoro. „Nie je to tým, že by bola zlá, nevycvičená alebo nevybavená, ale dnes je taká situácia, že policajt by musel stáť na každých piatich metroch. A to nie je reálne. Polícia rada pomôže, ale žiadny štát nezaistí, aby boli policajti na každom kroku. To sa potvrdzuje v Nemecku aj vo Francúzsku,“ hovorí Černý. A dodáva, že nie polícia, ale neuniformovaní a ozbrojení civilisti môžu ako jediní zabrániť tomu, aby boli ľudia popravovaní. „Spomeňme si na vodiča motocykla, ktorý sa pokúsil v Nice zastaviť kamión. Keby mal okrem odvahy ešte zbraň, mohol možno zasiahnuť inak. Česko a Slovensko majú unikátnu možnosť neodzbrojovať občanov, ako to urobili iné západné štáty,“ upozorňuje Černý.

    Na otázku, či bude ozbrojený civilista dostatočne vycvičený a schopný zasiahnuť ako profesionáli, odpovedal okrem iného, že ozbrojený civilista, ktorého zaujímajú zbrane, môže mať nastrieľaných viac hodín ako policajt zo služobnej prípravy.

    Ako príklad uvádza Izrael, kde majú takú skúsenosť, že človek si vezme kuchynský nôž, ktorý ako zbraň nemôžu zakázať, a ide zabíjať. „Útok však najčastejšie končí tým, že útočníka zastaví ozbrojený civilista,“ podotýka Černý.

    Na druhej strane by však podmienky pre držanie zbraní v Česku nezjednodušoval. Podľa neho sú dostatočne prísne a získať zbrojný preukaz tak nie je úplne jednoduché. „Nevyzývam na to, aby sa zbraň rozdávala bez rozmyslu každému, ale aby ju mohol mať ten, kto splní nastavené podmienky,“ dodal.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -