Ekvádor po ničivom zemetrasení ráta škody. Bilancia je zdrvujúca

    0
    Zemetrasenie v Ekvádore. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa úradu generálneho prokurátora bolo doposiaľ identifikovaných 499 obetí, ktorých telá už odovzdali príbuzným. U zvyšných ôsmich obetí sa totožnosť len zisťuje. 

    Medzi identifikovanými mŕtvymi je 11 cudzincov vrátane troch Kolumbijčanov, troch Kubáncov, dvoch Kanaďanov, jedného občana Dominikánskej republiky, jedného Brita a jedného Íra, uviedla agentúra DPA. 

    Záchranári stále pátrajú po 107 nezvestných osobách, zatiaľ čo zranenia utrpelo minimálne 4605 ľudí. Najsilnejšie otrasy v Ekvádore za niekoľko desaťročí vyhnali z domovov viac ako 20.000 obyvateľov. 

    Celkovo sa v dôsledku otrasov zrútilo v Ekvádore viac ako 800 budov. Podľa údajov Červeného kríža môže byť v dôsledku zemetrasenia odkázaných na humanitárnu pomoc 70.000 až 100.000 ľudí. 

    Podľa ekvádorského prezidenta Rafaela Correu bolo sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8 najväčšou prírodnou katastrofou v Ekvádore za uplynulých 67 rokov. Rekonštrukcia môže podľa Correu trvať niekoľko mesiacov až rokov a vyžiadať si miliardy dolárov. Najviac postihnutá je pobrežná provincia Manabí, z ktorej pochádza drvivá väčšina evidovaných obetí. 

    Ekvádorskému prezidentovi v súvislosti s katastrofou zatelefonoval americký prezident Barack Obama, ktorý okrem vyjadrenia sústrasti prisľúbil podporu pri obnove zničeného regiónu, oznámil v utorok Biely dom.

    - Reklama -