Ekonómka Šichtařová varuje pred „gumovaním histórie“. Priviedol ju k tomu aktuálny prípad z Británie

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: TASR)

    Dražba historických predmetov z obdobia nacistického Nemecka zdvihla vo Veľkej Británii veľkú vlnu nevôle. Do predaja zamierili predmety ako strieborná sada príborov, vyšívaný obrus alebo prestieranie, ktoré nechali nacisti zhotoviť pri príležitosti päťdesiatych narodenín nemeckého vodcu Adolfa Hitlera. Všetky ponúkané predmety potom zdobí hákový kríž a ríšska orlica.

    Miestna židovská komunita tento predaj dôrazne odsúdila napriek tomu, že je úplne legálny. Predstavitelia severoírskej židovskej komunity označili plánovanú aukciu riadu z obdobia nacistického Nemecka doslova za odpornú, informuje v článku zdieľanom Šichtařovou na Facebooku server iDnes.cz.

    Sama ekonómka je z tejto reakcie zdesená a nerozumie jej. Vo svojom príspevku Šichtařová zdôraznila, že tieto pokusy o gumovanie histórie nechápe. V podstate podľa svojich slov nevidí rozdiel medzi predajom nemeckého vojnového riadu a medzi rozstrieľanými sochami v Palmýre, ktoré boli tiež mnohým odporné – akurát, že prvé mazanie histórie naša kultúra schvaľuje a to druhé odsudzuje.

    V súvislosti s tým poukazuje na veľmi obľúbené vystavovanie mučiarní na hradoch. Dodáva, že je rozdiel niečo adorovať (a stavať pomníky) alebo k niečomu pristupovať ako k historickému artefaktu. Myslí si, že národ, ktorý vymaže svoju akokoľvek nepríjemnú históriu a tým na ňu zabudne, je odsúdený na to, aby si ju zopakoval.

    Zdroj: Facebook / Marketa Sichtarova

    autor: nab

    - Reklama -