Ekonomická pomoc Ankare môže byť problém. Chceme len, aby Turecko dostalo rozum, znie z Nemecka

    0
    Wolfgang Schäuble, nemecký minister financií (Autor: SITA)

    “Za týchto okolností je, samozrejme, mimoriadne ťažké spolupracovať (v oblasti ekonomickej pomoci),” povedal Schäuble pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF. “Nechceme situáciu vyostrovať, s tým súhlasí každý v nemeckej vláde – chceme len, aby Turecko dostalo rozum,” dodal minister, ktorého citovala aj tlačová agentúra Reuters.

    Referendum o zmene tureckej ústavy sa uskutoční v apríli – v prípade schválenia by sa v krajine zaviedol prezidentský systém vlády a rozšírili by sa právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

    Na referende sa môže zúčastniť aj približne 1,4 milióna z takmer troch miliónov Turkov žijúcich v Nemecku.

    Erdogan obvinil Nemecko z “nacistických praktík”, pretože viaceré nemecké mestá nepovolili vystúpenie predstaviteľov tureckej vlády na predreferendových zhromaždeniach tureckej menšiny. Erdoganove slová sú podľa Merkelovej “neprípustné”.

    Turecký prezident v nedeľu obvinil z “nacizmu a fašizmu” aj holandskú vládu, ktorá tiež zabránila dvom tureckým ministrom cestovať po Holandsku v rámci kampane pred tureckým referendom.

    Zhromaždenie stúpencov tureckého prezidenta Erdogana v nedeľu odvolali aj úrady vo švédskom hlavnom meste Štokholm. Na akcii mal vystúpiť turecký minister poľnohospodárstva.

    - Reklama -