Ekonomická diplomacia a dialóg s podnikateľskou komunitou patria podľa ministra Lajčáka medzi základné priority rezortu zahraničných vecí

    0
    Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks a a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Minister vystúpil ako hlavný rečník na hodnotiacej konferencii o investovaní na Slovensku, ktorú v Bratislave zorganizovala Americká obchodná komora na Slovensku spolu so Zastúpením Európskej komisie. Takisto sa neskôr zúčastnil na diskusnom okrúhlom stole s predstaviteľmi Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

    Lajčák na oboch podujatiach pripomenul, že ekonomická diplomacia a dialóg s podnikateľskou komunitou patria medzi základné priority rezortu zahraničných vecí a zohľadňuje to aj pri prípravách na predsedníctvo v Rade EÚ, keď bude Slovensko pol roka riadiť činnosť jednej z troch najdôležitejších inštitúcií EÚ. “Chceme zabezpečiť, aby budúcnosť EÚ stála na zdravšom hospodárskom základe, zamerať sa na plné využitie potenciálu jednotného trhu, podporu priaznivej podnikateľskej klímy a vytváranie pracovných miest,“ uviedol minister pred účastníkmi investičnej konferencie v Bratislave. “Ide nám o posilnenie globálnej atraktívnosti EÚ a prehĺbenie hospodárskej a menovej únie. Rovnako chceme dosiahnuť pokrok aj pri uzatváraní dohôd o voľnom obchode s partnermi v zámorí i európskom susedstve,“ vysvetlil Lajčák zámery slovenského predsedníctva aj v spolupráci s Holandskom a Maltou, s ktorými tvoríme tzv. predsednícke Trio. “Naším zámerom je nastaviť ekonomické prostredie v EÚ tak, aby mohol hospodársky rast pokračovať aj v ďalších rokoch,“ skonštatoval.

    Podrobnejšie o prípravách Slovenska na historicky prvé predsedníctvo v Rade EÚ diskutoval minister s predstaviteľmi RÚZ v bratislavskom sídle tejto zamestnávateľskej organizácie. “Predsedníctvo v Rade EÚ je významnou celospoločenskou udalosťou, kde má svoje nezastupiteľné miesto aj spolupráca so súkromným a podnikateľským sektorom,“ vyhlásil Lajčák. Zároveň pripomenul, že súčasťou príprav sú aj verejné obstarávania a výzvy na sponzoring pri poskytovaní služieb a tovarov, podľa možnosti od slovenských dodávateľov a slovenského pôvodu. Minister na pôde RÚZ hovoril aj o praktickom výkone ekonomickej diplomacie, ktorej cieľom je rozvíjanie vzťahov so zahraničnými investormi, prílev investícií na Slovensko a vytváranie príležitostí či sprostredkovanie informácií a kontaktov pre slovenské podniky v zahraničí.

    - Reklama -