EÚ vyčlenila 79 miliónov eur v snahe pomôcť obyvateľom Jemenu

    0
    Jemen zničený bombardovaním (Autor: TASR)

    Komisia spresnila, že nová finančná pomoc je zameraná na podporu verejných služieb, ako je zdravotníctvo a vzdelávanie a na rozvoj pracovných príležitostí pre miestne obyvateľstvo.

    Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica v tejto súvislosti pripomenul, že Jemen je krajina “roztrhaná konfliktom” a spustošená násilím, zároveň je to krajina ponúkajúca možnosti podnikania.

    “Okrem humanitárnej pomoci EÚ pre obyvateľov Jemenu, sú rozhodujúce investície do rozvoja. Finančný balík v hodnote 79 miliónov eur podporí zdravotnícke služby, prístup ľudí k vode, potravinám a vzdelaniu a zvýši kvalitu života miestneho obyvateľstva,” zhodnotil situáciu Mimica.

    Podľa jeho slov podpora EÚ je zameraná na dve oblasti. Pomôže komunitám a mestským samosprávam skvalitniť zdravotnícke služby, zlepšiť prístup k pitnej vode a potravinám, hygienu, primárnu zdravotnú ale aj nemocničnú starostlivosť.

    Podporí investície do vzdelávania či lepšieho nakladania s odpadom. V druhom rade je pomoc EÚ určená na podporu súkromného sektora, najmä malých hospodárskych subjektov a sektor poľnohospodárstva.

    Cieľom je podporiť schopnosť miestneho obyvateľstva zabezpečiť si obživu a zvýšiť odolnosť v krajine, ktorej ekonomika v dôsledku päťročného konfliktu v podstate skolabovala.

    Najnovšia finančná podpora dopĺňa doterajšiu humanitárnu pomoc EÚ vo výške 440 miliónov eur, ktorú Európa Jemenu poskytla od roku 2015.

    - Reklama -