EÚ ustúpila Británii. Cameron je rád, že Británia nebude v európskom „superštáte“

    0
    Zľava: Nemecká kancelárka Angela Merkelová, bývalý britský premiér David Cameron a prezident Francúzska François Hollande (Autor: Facebook)

    Dosiahnutá reformná zmluva podľa jeho slov zároveň zaručí, že Británia nikdy nebude súčasťou európskeho superštátu.

    Budú zavedené nové a ťažké obmedzenia k prístupu do nášho systému sociálneho zabezpečenia pre zahraničných pracovníkov EÚ,“ skonštatoval premiér. Ocenil, že sa Británii na samite podarilo presadiť mechanizmus záchrannej brzdy, ktorá po svojej aktivácii zaručí, že počas siedmich rokov budú mať zahraniční pracovníci štvorročné obmedzenie prístupu k britským zamestnaneckým dávkam.

    Cameron zároveň zdôraznil, že jeho krajina nikdy neprijme euro, pričom táto dohoda znamená životnú ochranu“ pre ekonomiku ostrovnej krajiny. Dodal, že reformná zmluva s EÚ zaručí, že pojem stále tesnejšej Únie“ nebude platiť pre Britániu.

    Dohodu, ktorá vznikla po dvojdňovom maratóne rokovaní lídrov EÚ a ktorá sa v sociálnej oblasti v podobe znižovania prídavkov na deti zahraničných zamestnancov vzťahuje na všetky členské štáty EÚ, v legislatívnej podobe navrhne Európska komisia. Následne ju bude musieť odobriť Rada EÚ a tiež Európsky parlament.

    - Reklama -