EÚ sa rozpadne. Briti majú z Východoeurópanov strach, varuje Češka žijúca v Londýne

    0
    Stúpenci brexitu kráčajú ulicami v centre Londýna (Autor: TASR)

    „V komunite Čechov a Slovákov, ktorí tu dlhodobo žijú na európsky pas, je nálada pod psa. Práve som celé popoludnie utešovala kamarátku, ktorá sa zo všetkých tých neistôt zrútila. Oddelenie Británie od Únie sťaží imigráciu predovšetkým nám, ľuďom z východnejšej časti Európy, imigráciu ľudí z iných častí sveta neobmedzí,“ usudzuje dáma vo vyjadrení pre Reflex.cz.

    Briti prestali rozlišovať medzi Čechmi, Slovákmi, Maďarmi, Estóncami alebo Poliakmi. Všetko to sú „Poliaci“, ktorí podľa mnohých rodených Britov nemajú v kráľovstve čo robiť. „Väčšina rodených Angličanov síce nejakú osobu z našich krajín pozná a má ju rada, to ale nevyhnutne neznamená, že má rada aj všetkých ostatných Východoeurópanov,“ dopĺňa. Masa „Poliakov“ budí v Britoch strach. Východoeurópania tak čelia neistote, čo s nimi bude ďalej. Mnohí z nich žijú v Británii veľa rokov a majú tam napr. svoj byt, ale teraz nevedia, či nebudú donútení k odchodu.

    Referendum v každom prípade ukázalo, že Poliaci, Česi, Slováci či Estónci sú pre Britov len migrantmi, s ktorými za každých okolností nepočítajú. Bude dobre, keď si to migranti uvedomia. Brexit môže pomôcť väčšej reforme EÚ, ale tým si spisovateľka vôbec nie je istá.

    „Myslím, že je veľmi pravdepodobné, že sa v desať- či pätnásťročnom horizonte rozpadne Európska únia – buď fyzicky, alebo funkčne,“ varuje.

    - Reklama -