EÚ potvrdila, že Európa má s migrantmi vážny problém: Tu sú príklady z jednotlivých krajín

    0
    Migranti sa pokúšajú prelomiť policajný kordón počas zrážok s príslušníkmi gréckych poriadkových síl pred utečeneckým táborom v dedine Diavata, západne od Solúnu na severe Grécka 5. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Agentúra so sídlom vo Viedni zdôraznila obavy súvisiace so znižovaním podpory zdravotnej starostlivosti a bývania, ako aj pretrvávajúce problémy týkajúce sa preplnenia v azylových centrách a spracovávania žiadostí o azyl.

    Správa opätovne poukázala na príklady zmien v postavení voči žiadateľom o azyl a migrantom, ktoré negatívne ovplyvňujú životy týchto osôb.

    Dánsko: Obmedzenie počtu povolení na pobyt

    FRA ako príklad uvádza Dánsko, kde parlament schválil návrh zákona, v ktorom sú všetky povolenia na pobyt pre utečencov a ich rodinných príslušníkov iba dočasné.

    Zákon zavádza obmedzenie počtu povolení na pobyt vydaných na zlúčenie rodiny, ak žiadosti o azyl v Dánsku v krátkom časovom období výrazne vzrastú, a sankcie pre zamietnutých žiadateľov o azyl, ak nezostanú v úradmi určenom stredisku, môžu viesť až k 40-dňovému väzeniu.

    Grécko: Niektorí migranti nedostanú pomoc pri bývaní

    V Grécku zasa niektorí ľudia, ktorým bol udelený štatút utečenca pred 31. júlom 2017, nedostanú pomoc pri bývaní, čo môže viesť k zvýšeniu počtu bezdomovcov a obmedzeniu prístupu týchto ľudí k službám, ako je pokračujúce vzdelávanie detí.

    Nemecko: Zamietajú migrantom žiadosti o psychoterapiu

    V Nemecku sociálne služby odmietajú preplácať nemocniciam núdzovú liečbu nelegálnych migrantov a vyskytli sa prípady, keď žiadatelia o azyl museli v priemere čakať až sedem mesiacov na prístup k psychoterapii, pričom v roku 2019 bolo zamietnutých až 45 percent žiadostí o psychoterapiu.

    Rakúsko: Prísnejšie azylové opatrenia

    Rakúsko zaviedlo nové prísnejšie azylové opatrenia, ku ktorým patrí bývanie v prijímacích centrách, zákazy vychádzania, iba 20-dňové azylové konanie, čo môže brániť riadnemu preskúmaniu nárokov žiadateľov o azyl, či odňatia azylu po spáchaní niektorých trestných činov a preventívne zadržiavanie niektorých žiadateľov o azyl.

    FRA skonštatovala, že životné podmienky migrantov v Európe sú pretrvávajúcim problémom. 

    Vo viacerých krajinách Európy je problémom azylové konanie 

    Obzvlášť akútne je to v migračných centrách (hotspotoch) na gréckych ostrovoch, napríklad prijímacie a identifikačné centrum na Samose hostí päťkrát viac ľudí, ako je jeho kapacita.

    Preplnenie utečeneckých centier hlási aj Srbsko a vo Francúzsku sa zhoršujú zdravotné a psychické podmienky tých ľudí, ktorí zostávajú v nelegálnych táboroch na severe krajiny či v Paríži.

    Procesné oneskorenie v azylovom konaní je problémom vo viacerých krajinách, týka sa to Chorvátska, Francúzska, Holandska či Španielska.

    V Holandsku musia žiadatelia o azyl v súčasnosti čakať na začatie azylového konania 16 až 24 mesiacov.

    Poľsko: Migranti končia v detenčných imigračných centrách

    Slabá úroveň postupov bola zaznamenaná aj v Poľsku, kde mnohí žiadatelia o azyl a migranti končia v detenčných imigračných centrách v dôsledku zlého systému identifikácie a konania zo strany úradov. 

    Agentúra FRA zhromažďuje údaje o situácii v oblasti základných práv osôb prichádzajúcich do členských štátov EÚ najmä v tých krajinách, ktoré sú postihnuté veľkými migračnými pohybmi.

    Správa sa týka viac ako polovice členských štátov EÚ

    Štvrtková správa sa týka dvoch kandidátskych krajín – Severného Macedónska a Srbska – a 15 členských štátov EÚ: Belgicka, Bulharska, Dánska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandska, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Španielska, Švédska a Talianska.

    - Reklama -