EÚ pošle vyše štyridsať miliónov eur do Palestíny, ohlásila komisárka Mogheriniová. Aj na zachovanie palestínskeho charakteru východného Jeruzalema

    0
    Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová (Autor: SITA)

    Podľa šéfky diplomacie EÚ nie je žiadna alternatíva politicky presaditeľná a životaschopná, žiadna iná vraj nenaplní legitímne ašpirácie oboch strán vrátane oprávnených bezpečnostných záujmov Izraela. „Únia podniká konkrétne praktické kroky vrátane pokračujúcej podpory palestínskej samosprávy a Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorému teraz svoje financovanie obmedzili USA,“ uviedla.

    Federica Mogheriniová nezabudla zdôrazniť, že v tomto kontexte je dôležité zjednotiť pod jednu správu palestínske územia na Západnom brehu a v pásme Gazy. V tejto súvislosti podľa nej hrá veľmi pozitívnu rolu Egypt. Ako píše server Echo24.cz, Európska komisia oznámila ďalšiu finančnú podporu palestínskej samospráve, z ktorej 14,9 milióna eur je určených práve pre východný Jeruzalem, hlavne na boj s chudobou, ekonomický rozvoj, podporu školstva a „zachovanie palestínskeho charakteru mesta“.

    Zvyšných 27,6 milióna eur je určených pre palestínsku samosprávu na podporu reforiem, fiškálnu konsolidáciu a lepší prístup k vode a energiám.

    Uvedené peniaze idú nad rámec už prijatého európskeho financovania, ktoré predstavuje 158,1 milióna eur na výdavky palestínskej samosprávy od platov cez penzie po sociálne dávky a základné verejné služby. Ďalších 107 miliónov eur Únia poskytla UNRWA na prácu v palestínskych utečeneckých táboroch a 18 miliónov eur putuje na podporu investícií na Západnom brehu aj v pásme Gazy.

    Celý text nájdete na webe Echo24.cz.

    autor: nab

    - Reklama -