EÚ poskytne 445 miliónov eur na humanitárnu pomoc v Sýrii

    0
    Európska komisia (Autor: Igor Kiss)

    Finančná podpora je súčasťou príspevku, ktorý EK oznámila na nedávnej londýnskej konferencii Podpora Sýrii a regiónu. EÚ a jej členské štáty sa tam zaviazali k príspevku v celkovej výške viac ako tri miliardy eur v priebehu roku 2016.

    Táto (sýrska) kríza teraz vstupuje do šiesteho roka, keď viac ako 13 miliónov Sýrčanov v ich vlastnej krajine potrebuje život zachraňujúcu pomoc,“ pripomenul komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianidis. Zdôraznil, že v Sýrii prebieha najhoršia humanitárna katastrofa od konca druhej svetovej vojny. EÚ bude podľa neho pomáhať ohrozeným Sýrčanom tak dlho, ako to bude potrebné.

    Dnes vyčlenené prostriedky pôjdu v prospech najzraniteľnejších Sýrčanov, ktorí museli utiecť zo svojich domovov, či už zostali doma vo vlasti, alebo sa uchýlili do niektorej zo susedných krajín. Financovanie sa bude realizovať prostredníctvom OSN a ďalších medzinárodných a mimovládnych organizácií a partnerov. Peniaze budú primárne určené na potravinovú pomoc, zdravotníctvo, pitnú vodu, kanalizáciu, zaistenie základnej hygieny a na vzdelanie.

    Z vyčlenenej sumy pôjde priamo do Sýrie 140 miliónov eur; sýrske komunity v Libanone dostanú 87 miliónov eur, v Jordánsku 53 miliónov eur a v Turecku 165 miliónov eur.

    - Reklama -