EÚ očakáva, že prijmeme dve až tri tisícky imigrantov. To je naozaj malý počet, mali by sme konať, tvrdí predsedníčka Ligy za ľudské práva

    0
    Sýrski utečenci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Počet, ktorý od nás Európska únia očakáva, sa pohybuje niekde medzi dvoma až tromi tisíckami ľudí, čo je naozaj malý počet na to, koľko má Slovensko obyvateľov,“ poznamenala Števulová. Navyše príbeh integrácie utečencov na Slovensku je dnes podľa jej slov príbehom úspechu, pretože žiadne výrazné problémy nezaznamenali. “No aj napriek tomu si myslím, že slovenská spoločnosť nebude na integráciu pripravená nikdy na 100 percent. Ale v istom bode už treba prestať hovoriť o tom, či sme pripravení, alebo nie, ale začať to robiť,“ dodala.

    Integrácia znamená začlenenie, a teda to, že človek, ktorý k nám príde, sa stane plnohodnotnou súčasťou našej spoločnosti. “Znamená to, že žije normálnym životom, ovláda naše zákony, naučí sa jazyk, a zároveň, že mu aj spoločnosť vytvorí podmienky na to, aby sa mohol realizovať ako sám chce,“ vysvetlila Števulová. Podstatná je podľa nej vždy právna integrácia, a teda rešpektovanie zákonov, ktoré u nás platia. Dôležité sú však i ďalšie kultúrne a sociálne aspekty, čo znamená, že sa títo ľudia zžijú s novým sociálnym prostredím či pochopia vzorce správania sa v našej krajine. “Je však aj úlohou našej spoločnosti, aby im umožnila dôstojnú existenciu, pripravila pre nich podmienky a neodmietala ich, ak majú vôľu u nás zostať a začleniť sa,“ priblížila v rozhovore.

    Ľudia z iných kultúr už na Slovensku žijú. Ako predsedníčka HRL povedala, “máme tu ľudí zo Sýrie, Iraku, Somálska, Angoly, Afganistanu, pričom práve Afgánci sú u nás najpočetnejšou komunitou, ktorá historicky u nás dostala azyl, a to je úplne iná kultúra“. Takisto u nás žijú ľudia z rôznych afrických krajín, takže integrácia sa podľa nej už deje a ľudia sa už tým pádom začlenili. “V prípade legálnej migrácie je pre nás zdrojovou krajinou migrantov Ukrajina, ako aj krajiny východného partnerstva či Vietnam,“ zdôraznila. No existuje u nás zároveň veľká diverzita medzi malými komunitami, ktoré tu sú, a teda iránska komunita, po desiatkach ľudia z Afriky, ale aj z Kórey. “A integrácia sa deje bez toho, aby sme si to nejako výraznejšie všímali. Čiže to už beží,“ povedala na záver.

    - Reklama -