EÚ, homosexuáli, korupcia. Aj to sa riešilo na programovej konferencii Smeru. A téma potlačovania extrémizmu? Analytik hodnotí: Dobrá hovadina

    0
    Peter Pellegrini, Robert Kaliňák, Marek Maďarič a Robert Fico. (Autor: TASR)

    Najväčšia parlamentná strana Smer-SD mala dnes veľký deň. V Bratislave sa uskutočnila jej programová konferencia, na ktorú boli pozvaní aj zahraniční hostia ako český premiér Bohuslav Sobotka, nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel a rakúsky minister kultúry Thomas Drozda.

    Proeurópsky premiér

    „Sme garantom politickej stability, sme vo veľmi dobrej kondícii. Stále sa rozpadajúce pravicové strany nás poučujú, čo je a čo nie je sociálna demokracia, či politológov, ktorých prognózy nikdy nevyjdú. Ešte sme ani nevznikli a už sme mali zaniknúť, ale my sme tu 17 rokov,“ povedal Fico počas konferencie a zároveň vyjadril ambíciu skórovať so stranou Smer-SD aj v nasledujúcich parlamentných voľbách.

    Premiér sa ďalej vyjadril aj na margo Európskej únie, o ktorej hovorí ako o výbornom projekte, ktorý ale hodnotí ako nie úplne dokonalý a na jeho zlepšenie sa bude údajne musieť vynaložiť ešte veľa energie. „Vyžaduje to najmä schopnosť presne pomenovať veci a rýchlo prijať rozhodnutie. Príkladom je rýchla ratifikácia klimatickej dohody z Paríža či spustenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Receptom na túto otázku je teda jasné pomenovanie vecí, rýchle rozhodnutia a viac vzájomného rešpektu medzi členskými krajinami a chápanie národných špecifík,“ poznamenal Fico.

    O homosexuáloch a stagnácii

    Bývalá europoslankyňa Katarína Neveďalová sa počas konferencie vyjadrila aj k otázke homosexuálov. „Možno keby sme sa zamysleli nad tým, ako týmto ľuďom trochu zlepšiť život, najmä v oblasti informácií o zdravotnom stave ich partnera, v možnostiach dedenia po partneroch. Keď sa budeme tváriť, že nechceme, lebo sme konzervatívni, títo ľudia nezmiznú,“ konštatovala smeráčka a pripomenula, že aj homosexuáli sú potenciálni voliči Smeru. „Oceňujem odvahu, Katka,“ reagoval na Neveďalovej vystúpenie týkajúce sa pomoci homosexuálom predseda vlády.

    „Neprišla som hovoriť niečo, čo strane poškodí. Vidím Smer-SD do budúcna ako modernú sociálnu demokraciu,“ povedala počas konferencie Monika Flašíková-Beňová, v súčasnosti známa aj svojím kritickým jazykom voči strane. Uviedla tiež, že podľa jej názoru strana Smer-SD po 17 rokoch od svojho vzniku zastala a teraz by mala prehodnotiť niektoré veci a posunúť sa ďalej.

    Predstavili tézy

    Programové tézy na smeráckej konferencii predstavil minister kultúry Marek Maďarič. Delegáti tézy odobrili a ďalej sa o nich bude diskutovať na decembrovom sneme v Prešove. Maďarič predostrel, že strana Smer-SD vidí primárny zmysel v zdravotníctve v liečení ľudí, nie v naháňaní zisku.

    „Treba jasne zadefinovať, čo je adekvátna zdravotná starostlivosť a čo patrí do základného balíčka zdravotnej starostlivosti. V základnom balíčku by mali byť okrem akútnych ochorení aj všetky preventívne programy,“ informoval Maďarič.

    Zároveň priblížil aj programové tézy strany k školstvu, doprave, kultúre, regionálnemu rozvoju, pôdohospodárstvu, bezpečnosti či boju proti korupcii, extrémizmu a nenávistnej politike.

     V súvislosti s vyrovnávaním ekonomických slobôd a sociálnych práv Fico pripustil zmenu Ústavy SR. “Nevylučujeme, že pripravíme aj novelizáciu Ústavy SR, ako sa to robí na európskej úrovni. Pokúsime sa zvýrazniť sociálne práva tak, aby boli na tej istej úrovni, ako sú práva tzv. prvej kategórie – politické, občianske práva, alebo niektoré ekonomické slobody,” vysvetlil Fico. Zároveň potvrdil zámer sociálnych demokratov chodiť viac medzi ľudí.

    Bezpečnosť a boj proti terorizmu

    Smer-SD sa chce naďalej venovať aj téme bezpečnosti. Hovorí o posilnení a personálnej stabilizácii ozbrojených zložiek a hlavných zložiek integrovaného záchranného systému. Ale aj o boji proti medzinárodnému terorizmu v spolupráci s ďalšími štátmi, ochrane hraníc EÚ a väčšej integrácii EÚ v oblasti obrannej a bezpečnostnej politiky.

    „Dalo sa predpokladať, že v tom budú pokračovať,“ pre PL.sk konštatuje politický analytik Ján Baránek. Ďalej sa vyjadril aj k otázke potravinovej bezpečnosti, ktorá bola v tézach tiež zahrnutá. „S týmto súhlasím. Voľakedy sme boli potravinovo sebestačný a dokonca sme exportovali. Teraz musíme potraviny dovážať, a to vrátane obilnín či cukru,“ podčiarkuje analytik.

    Korupcia je všade

    Marek Maďarič počas predstavovania programových téz informoval, že ich súčasťou bude aj boj proti korupcii. „Nech začnú. Už by proti nej mohli konečne začať bojovať,“ radí Baránek smerákom. Zároveň upresňuje, že tematika korupcie nie je len o kauze okolo podnikateľa Ladislava Bašternáka. „Korupcia je rozlezená od zdravotníctva cez súdnictvo až po policajný zbor. Treba s tým začať, no nie od tých najokatejších, ale treba začať od podlahy. Na regionálnych úrovniach,“ polemizuje Baránek.

    Definujme, čo je extrémizmus

    Pri téme politického systému minister Maďarič zase konštatoval, že v záujme ochrany demokracie je potrebné aktívne potlačovať zárodky všetkých druhov protidemokratických síl a politického extrémizmu, ako aj šírenia politiky deštrukcie a nenávisti. „Toto by mali upresniť, je to dobrá hovadina. Kto tu vôbec vie exaktne definovať, čo je extrémizmus? To, čo je napríklad pre Borisa Zalu (europoslanec pozastavil členstvo v strane – pozn. redkacie) extrémizmus, pre mňa je normálne. Najskôr si musíme nájsť konsenzus na to, čo extrémizmus vlastne je a až potom sa môžeme baviť, ako ideme proti nemu bojovať,“ krúti hlavou analytik.

    - Reklama -