EÚ chce v Sýrii koniec bojov, potvrdil Korčok. Treba zastaviť všetky akcie, ktoré stoja životy stovky nevinných ľudí

    0
    Ivan Korčok (Autor: TASR)

    Európski diplomati odsúhlasili zavedenie sankcií v podobe zmrazenia ich majetku a zákazu vycestovania do krajín Únie pre sýrskeho ministra priemyslu a ministra informácií. Znamená to, že na sankčnom zozname EÚ sa už nachádza 257 osôb “zodpovedných za násilné represie voči civilnému obyvateľstvu v Sýrii”. Ďalších 67 spoločností alebo organizácií má zmrazené aktíva.

    EÚ voči Sýrii zaviedlo aj ropné embargo, obmedzuje niektoré investície a zakázala vývoz zariadení a technológií, ktoré by mohli byť použité na represie voči civilnému obyvateľstvu alebo na sledovanie internetovej a telefonickej komunikácie. 

    “Treba zastaviť všetky akcie, ktoré stoja životy stovky nevinných ľudí, umožniť humanitárny prístup pre všetkých, ktorí sú v núdzi a pokračovať V politickom riešení konfliktu. Nič iné v tejto chvíli EÚ nemôže povedať,” opísal situáciu Korčok.

    Upozornil, že pri vojne v Sýrii sme konfrontovaní “so spleťou záujmov” a dodal, že EÚ opakovane vyjadruje podporu mierovému procesu v Ženeve, ktorý sa koná v réžii OSN.

    V súvislosti s novými sankciami upozornil, že tie je vždy možné zavádzať, ale konflikt v Sýrii už nadobudol také rozmery, že sankcie nedávajú istotu, že všetci aktéri sa vrátia za rokovací stôl. A k mierovým rokovaniam, doplnil, by sa všetky zúčastnené strany mali čo najurgentnejšie vrátiť.

    - Reklama -