EÚ chce spolupracovať s africkými krajinami a posilniť ochranu vonkajších hraníc

    Predseda Európskej rady Donald Tusk počas tlačovej konferencie na bratislavslom summite (Autor: TASR)

    Vedúci predstavitelia 28 členských krajín EÚ sa v Salzburgu stretli s cieľom riešiť aj otázku migrácie – tému, ktorá v posledných rokoch vážne naštrbila ich jednotu.

    “Už sa viac nemôžeme deliť na tých, ktorí chcú problém nelegálnej migrácie vyriešiť, a na tých, ktorí ho chcú využiť na získanie politických bodov,” vyhlásil Tusk pred novinármi ešte pred stredajšou neformálnou pracovnou večerou. Zároveň poukázal na zníženie imigrácie od vypuknutia krízy v roku 2015.

    V súvislosti s podporou ochrany vonkajších hraníc EÚ lídri prediskutujú nedávny návrh posilnenia právomocí a zvýšenia počtu príslušníkov Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) na 10.000. To však kritizujú niektoré členské štáty, ako napríklad Taliansko, ktoré sa obávajú, že dôjde k ohrozeniu ich suverenity.

    Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz, podporujúci tento návrh Európskej komisie, verí, že k dohode by mohlo dôjsť do konca tohto roka.

    EÚ chce v súvislosti so snahou zabrániť nelegálnej migrácii v Stredomorí taktiež diskutovať najmä s Egyptom, ale aj s Tuniskom či Marokom. Tusk povedal, že EÚ vo februári zorganizuje summit s Ligou arabských štátov v Egypte. V decembri tohto roka sa vo Viedni uskutoční summit EÚ s krajinami Africkej únie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v Salzburgu uviedla, že v rámci spolupráce je Afrika “kľúčová”.

    Lídri na summite tiež riešili nedávnu myšlienku zriadiť “vyloďovacie platformy” pre migrantov zachránených v Stredozemnom mori.

    - Reklama -