EÚ bude financovať africkú vojenskú jednotku

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Vojenská jednotka bude pozostávať z vojakov z Mauritánie, Mali, Čadu, Burkiny Faso a Nigeru, spolu známych ako Sahel G-5. Jej hlavným poslaním bude bojovať proti džihádistickým skupinám, ktoré pôsobia v regióne. Okrem toho bude mať za cieľ aj bojovať proti pašerákom ľudí a nelegálnej migrácii.

    Región Sahel je domovom mnohých islamských skupín, z ktorých niektoré sú spájané aj s al-Káidou. Viac ako 3 000 francúzskych vojakov a 12 000 vojakov OSN pôsobí v regióne v Mali od roku 2013, keď islamskí a tuaregskí militanti viedli povstanie na severe krajiny. Militanti boli následne z oblasti vytlačení, ale naďalej vyvíjajú sporadické útoky na mierové sily v severných a stredných oblastiach krajiny.

    Mierová misia OSN v tomto regióne je jednou z najnebezpečnejších misií OSN v posledných desaťročiach. Len za posledné štyri roky v rámci nej zahynulo viac ako 115 mierových jednotiek.

    Násilie sa z Mali presunulo cez hranice aj do Burkiny Faso a Pobrežia Slonoviny, pričom terčom útokov v posledných rokoch boli najmä turisti.

    Stabilita a rozvoj regiónu Sahel je rozhodujúca nielen pre Afriku, ale aj pre Európu,“ uviedla šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová v pondelok v hlavnom meste Mali Bamako.

    Minister zahraničných vecí Mali Abdoulaye Diop taktiež v pondelok oznámil, že nová jednotka bude mať približne 10 000 vojakov a policajných dôstojníkov a do konca roka bude funkčná.

    Celý článok TU.

    - Reklama -