EÚ a Turecko privítali sýrsku dohodu. Mogheriniová chce plán na politickú zmenu

    0
    Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová (Autor: SITA)

    Washington a Moskva oznámili prelomovú dohodu, ktorá obnovuje sýrsky mierový proces. Jej súčasťou je celosýrske prímerie, ktoré začne platiť v pondelok 12. septembra po západe slnka, a lepší prísun humanitárnej pomoci, ako aj spoločné útoky proti zakázaným militantným islamistickým skupinám.

    “Dohodu… veľmi vítame. Všetky strany konfliktu, teda okrem skupín označených Bezpečnostnou radou OSN za teroristické organizácie, musia teraz zabezpečiť efektívne uplatňovanie dohody,” uviedla Mogheriniová, ktorú dnes citovala tlačová agentúra Reuters.

    Šéfka diplomacie EÚ takisto vo vyhlásení dodala, že EÚ sa pripája k ostatným krajinám a inštitúciám “vyzývajúcim OSN, aby pripravila návrh na prechod politickej moci”, ktorý bude slúžiť ako východiskový bod pre oživenie vnútrosýrskych rozhovorov.

    Turecko takisto privítalo americko-ruskú dohodu o celoštátnom prímerí v Sýrii a pripravuje sa už na poskytovanie humanitárnej pomoci do severosýrskeho mesta Aleppo, a to spoločne s OSN. Uviedlo to dnes v oznámení turecké ministerstvo zahraničných vecí.

    Turecko, ktoré pred dva a pol týždňom podniklo svoje prvé veľké vojenské operácie na území Sýrie, oznámilo, že zastavenie bojov a poskytovanie pomoci Aleppu aj jeho okoliu sú obzvlášť dôležité. Ankara zdôraznila, že bude podporovať snahy zamerané na udržanie prímeria a na premenu dohody na dlhodobejšie politické riešenie v Sýrii.

    Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson dnes vyzval Rusko, aby využilo všetok svoj vplyv a zabezpečilo, že sýrska vláda bude plniť svoje povinnosti vyplývajúce z diplomatickej dohody, dosiahnutej Moskvou a Washingtonom.

    “Je životne dôležité, aby režim v Damasku teraz plnil svoje záväzky, a vyzývam Rusko, aby využilo všetok svoj vplyv a zabezpečilo, že sa to stane. Bude posudzované len podľa činov,” uviedol podľa agentúry Reuters Johnson vo vyhlásení.

    - Reklama -