EÚ: Členské štáty podporili pomoc pre štáty najviac postihnuté migračnou krízou

    0
    Európa (Autor: internet)

    Podpora prišla iba týždeň po predložení návrhu komisie na to, aby bolo v nasledujúcich troch rokoch poskytnutých 700 miliónov eur členským štátom, ktorých domáce kapacity na riešenie krízy zahltili naliehavé a výnimočné okolnosti.

    Dôrazne vítam dohodu členských štátov, ktoré chcú rovnako ako my naliehavo dostať núdzovú podporu tam, kde je potrebná, ako napríklad v Grécku, tak rýchlo, ako to len pôjde,“ uviedol komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianides.

    Komisár podľa vlastných slov teraz očakáva rozhodnutie Európskeho parlamentu o prijatí návrhu o dodatočnej rozpočtovej položke. Tak, aby sme rýchlo mohli poskytnúť zdroje v úzkej spolupráci s členskými štátmi kľúčovým partnerom, ktorí môžu sprostredkovať podporu utečencom v núdzi,“ dodal.

    Návrh EK počíta s vytvorením nového nástroja na rozdeľovanie núdzovej pomoci v rámci Únie, a to počas najväčších kríz. Tento nástroj by existoval aj po roku 2018 a mohol by sa využívať na rozdeľovanie pomoci aj v ďalších humanitárnych núdzových situáciách, ako jadrová nehoda, teroristický útok či epidémia.

    - Reklama -