EP: Fotografie budov na komerčné účely nemusia vopred schváliť autori

0
Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

Pripravované návrhy na reformu autorských práv v EÚ, ktorej cieľom je prispôsobiť súčasné pravidlá digitálnemu veku, musia zaistiť spravodlivú rovnováhu medzi právami a záujmami tvorcov a spotrebiteľov. Uvádza sa to v nelegislatívnom uznesení, ktoré dnes schválil Európsky parlament (EP). Ako ďalej agentúru SITA informovali z Informačnej kancelárie EP na Slovensku, poslanci vyzvali na zlepšenie cezhraničného prístupu k dielam na internete, zároveň žiadajú zohľadniť význam územných licencií, a to najmä v súvislosti s televíznou a filmovou produkciou. Z textu uznesenia odstránili formuláciu, “ktorá požadovala, aby bolo komerčné využívanie fotografií či videozáznamov budov a umeleckých diel, ktoré sú trvalo umiestnené na verejných miestach, viazané na predchádzajúci súhlas autorov alebo nimi splnomocnených osôb, a podporili tak zachovanie statusu quo”.

Parlament vypočul obavy Európanov

Infokancelária EP v tejto súvislosti pripomína, že podľa momentálne platných pravidiel majú členské štáty možnosť zakotviť alebo nezakotviť do svojich vnútroštátnych predpisov klauzulu o tzv. slobode panorámy, ktorá umožňuje využívanie takýchto reprodukcií bez predošlého súhlasu autorov.
„Parlament vypočul obavy Európanov a presvedčivo zamietol návrh na obmedzenie práva na slobodné fotografovanie verejných priestranstiev. Toto rozhodnutie ilustruje hlavné posolstvo správy: budúci návrh reformy od komisára Günthera Oettingera musí odrážať úlohu nevyhnutných mnohostranných výnimiek, ktoré poskytujú autorom tvorivý priestor, používateľom právnu istotu pre ich každodenné aktivity a každému prístup ku kultúre a informáciám,“ cituje tlačová správa spravodajkyňu Juliu Reda (Zelení/EFA, Nemecko).

Flašíková-Beňová návrh Komisie kritizovala

Nelegislatívne uznesenie, ktoré hodnotí uplatňovanie kľúčových aspektov autorského práva EÚ pred očakávaným legislatívnym reformným návrhom z dielne Európskej komisie, bolo schválené pomerom hlasov 445 (za): 65 (proti): 32 (zdržalo sa hlasovania). Poslanci v ňom vyzvali na zlepšenie cezhraničného prístupu k dielam na internete, zároveň však žiadajú zohľadniť význam územných licencií, a to najmä v súvislosti s televíznou a filmovou produkciou. Ako pre agentúru SITA dodala tlačová atašé Informačnej kancelárie EP na Slovensku Soňa Mellak, návrh Európskej komisie, ktorý by mal zmodernizovať autorské právo EÚ, by mal byť predložený do konca roka 2015.


Materiál ešte pred jeho dnešným odhlasovaním v europarlamente kritizovala poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Ako vyplýva z tlačovej správy, ktorú dnes ráno poslala médiám, za komplikované označila „predovšetkým časti návrhu obmedzenia tzv. slobody panorámy len na nekomerčné účely“. Znamenalo by to oklieštenie možnosti vytvárania diel na základe iných, trvalo umiestnených na verejných priestranstvách, čo sú napríklad sochy, rôzne monumenty, budovy a podobne. Flašíková Beňová sa domnieva, že „ochrana autorských práv je veľmi dôležitá, ale naozaj by sme sa nikomu nemali starať do toho, akú fotku alebo obrázok si kde na verejnosti spraví a ako s ňou potom bude nakladať“.

Ministerstvo kultúry pripomína, že ide o správu a nie o legislatívnu normu. „Správa Európskeho parlamentu nie je záväzná a nemôže 'novelizovať' európsku smernicu. Pokiaľ Európska komisia otvorí predmetnú smernicu, budú o jej ustanoveniach rokovať aj členské štáty v rámci pracovných skupín Rady EÚ, na ktorých sa za SR zúčastňujú aj zástupcovia Ministerstva kultúry SR,“ uvádza sa v stanovisku MK SR, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca MK SR Jozef Bednár. Ministerstvo dodáva, že Autorský zákon umožňuje v zmysle európskej smernice vyhotovenie rozmnoženiny, napríklad fotografiou, maľbou, videom diela, ktoré je na verejnom priestranstve trvalo umiestnené, napríklad budova, socha.

„Takúto rozmnoženinu možno ďalej bez súhlasu autora použiť verejným prenosom, medzi iným sprístupnením na internete, alebo verejným rozširovaním prevodom vlastníckeho práva, napríklad predajom – teda aj na komerčné účely. Je však potrebné dodržať tzv. trojkrokový test, podľa ktorého takéto nakladanie s dielom nesmie byť v rozpore s bežným využitím diela a nesmie neodôvodnene zasahovať do právom chránených záujmov autora. Teda je možné aj 'komerčné' použitie, ak nie je v rozpore s týmto trojkrokovým testom,“ vysvetľuje ministerstvo.
 

- Reklama -