EK: Komisia ponúka verejnosti nové konzultačné nástroje

    0
    Európska komisia (Autor: ReproFoto: facebook)

    Cieľom Európskej komisie (EK) je podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka vylepšiť pravidlá regulácie a posilniť zapojenie občanov do celého procesu. Ako ďalej cituje Chreneka tlačová správa, “konzultačné nástroje spustené tento týždeň dávajú priestor vyjadriť svoj názor aj slovenským občanom a podnikom. Už v rannom štádiu celého procesu sa tak môžu zapojiť do formovania európskej legislatívy”. Agentúru SITA o novinke informovala Natália Podkonická z mediálnej sekcie Zastúpenie EK na Slovensku.

    Komisia touto cestou uskutočňuje prvé z opatrení, ktoré prinesie zainteresovaným subjektom nové možnosti pripomienkovať jej politické dokumenty a návrhy. V prvom rade môžu predkladať pripomienky k počiatočným plánom či úvodným posúdeniam vplyvu akýchkoľvek nových právnych predpisov. „Je to príležitosť pre občanov a zainteresované subjekty, aby sa do cyklu tvorby politiky zapojili v ranom štádiu ešte pred posúdením vplyvu a súvisiacou 12-týždňovou verejnou konzultáciou. Tak sa ich názory budú môcť zohľadňovať už od začiatku procesu,“ upozorňuje komisia.

    Okrem toho, po prijatí legislatívneho návrhu EK môžu občania do ôsmich týždňov opäť predložiť svoje pripomienky. „Tieto pripomienky sa budú zhromažďovať a zasielať spoluzákonodarcom, aby ich začlenili do svojej legislatívnej činnosti. Všetky predložené príspevky budú zverejnené,“ píše sa v závere tlačovej správy Zastúpenia EK v SR. Nové nástroje komunikácie verejnosti s Európskou komisiou možno nájsť na webstránke Váš hlas v Európe, http://ec.europa.eu/yourvoice/index_en.htm.

    - Reklama -