ECB udrží grécke banky nad vodou. Do nedele

    0
    Európska centrálna banka (Autor: repro youtube, mg)

    „ECB zaistí do nedele minimálnu potrebnú likviditu pre Grécko,“ povedal Hollande podľa agentúry Reuters. Lídri označili nedeľu za definitívny termín na nájdenie dohody medzi Aténami a veriteľmi.

    Grécke banky sú v súčasnosti úplne závislé od financovania z programu núdzového financovania bánk (ELA), ktorého limit určuje ECB. Tá v utorok konštatovala, že úlohou ELA je podpora solventných bánk, ktoré čelia dočasným problémom s likviditou, a nemôže ňou teda byť ďalšie financovanie gréckych bánk za mimoriadne štedrých podmienok alebo pri nedostatočnom krytí. ECB však podľa komentátorov nechce, aby bola vnímaná ako možný vinník kolapsu gréckych bánk a následného odchodu krajiny z eurozóny.

    V pondelok ECB rozhodla ponechať strop úverov z ELA pre grécke banky bezo zmeny na zhruba 89 miliardách eur. Zároveň však sprísnila podmienky pre záruky požadované od gréckych bánk za úvery z ELA.

    Grécke banky sú po júnovom krachu rokovaní s veriteľmi terčom masových výberov vkladov, čo spolu s neochotou ECB zvýšiť objem ELA prinútilo Atény pred týždňom zatvoriť banky. Limit pre výber peňazí z bankomatov pre bežných občanov stanovila na 60 eur denne. Zdroje z gréckych bánk však v utorok agentúre Reuters povedali, že hotovosť v bankách a bankomatoch dôjde behom niekoľkých dní.

    autor: vam, ČTK

    - Reklama -