Džihádisti zavraždili humanitárneho pracovníka

    0
    Islamský militant v propagandistickom videu vysvetľuje, ako správne zabiť neveriaceho v pozadí (Autor: reprofoto: videopress.com)

    “Ozbrojená skupina, zadržiavajúca v zajatí pracovníka organizácie Action Against Hunger, dvoch vodičov a troch zamestnancov ministerstva zdravotníctva, popravila jedného rukojemníka,” uviedla vo vyhlásení ACF so sídlom v Paríži.

    “Action Against Hunger čo najdôraznejšie odsudzuje túto vraždu a vyzýva na okamžité prepustenie rukojemníkov,” dodala charitatívna organizácia.

    ACF zároveň uviedla, že “je mimoriadne znepokojená a maximálne sa snaží zaistiť, aby sa zvyšní rukojemníci urýchlene a bezpečným spôsobom znovu stretli s rodinami”.

    Šesť nigérijských humanitárnych pracovníkov – jednu ženu a päť mužov – zadržali džihádisti spriaznení s Islamským štátom 18. júla počas prepadu ich konvoja v blízkosti hranice s Nigerom.

    Extrémistická skupina nazývaná Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP) zverejnila po únose video, na ktorom unesená pracovníčka ACF prosí o prepustenie rukojemníkov. Päť jej kolegov stojí na videu za ňou.

    Únos bol najnovším zo série násilia zameraného na humanitárnych pracovníkov v tomto regióne postihnutom konfliktom. Vlani boli unesené a zavraždené dve pracovníčky Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

    Oznámenie o najnovšej “poprave” prišlo po tom, čo nigérijská armáda minulý týždeň zatvorila kancelárie ACF na severovýchode Nigérie a obvinila túto humanitárnu organizáciu, že džihádistov zásobuje “potravinami a liekmi”.

    ISWAP sa v roku 2016 odštiepila od džihádistickej skupiny Boko Haram a prisahala vernosť vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu. Opakovane útočila na vojenské základne a humanitárnych pracovníkov na severovýchode Nigérie.

    Povstanie džihádistov trvajúce už desať rokov pripravilo o život 35.000 ľudí a vyhnalo z domovov na severovýchode Nigérie vyše dva milióny ľudí.

    Bojovníci z Boko Haram uniesli obrovské počty žien a detí po celom regióne. Táto skupina vyvolala pozornosť medzinárodného spoločenstva v roku 2014, keď uniesla 276 dievčat zo školy v meste Chibok.

    - Reklama -