Dvojjazyčné nápisy, moslimské šatky, skupiny mladíkov. Boli sme v berlínskej štvrti prisťahovalcov

    0
    Źivot v berlínskej prisťahovaleckej štvrti (Autor: Vít Hassan)
    Arabskí obchodníci okoloidúcim hlasno po arabsky ponúkajú zeleninu a ovocie. Dá sa tu však zohnať aj tričko s portrétom hlavného hrdinu z filmu Kult hákového kríža, avšak bez tetovania hákového kríža na hrudi. Kolorit orientu dopĺňajú prechádzajúce turecké a arabské ženy, z ktorých je prevažná časť oblečená v hidžábe, ale niektoré z nich majú na sebe i burku.
     
    O tom, čo tu predávajú dlhodobo postávajúci černošskí mladíci, možno len špekulovať. Na Hermannplatzi nášho fotoreportéra okrem iného zaujala mladá rómska žobráčka, ktorá tu v prestrojení za moslimku vytrvalo obťažovala okoloidúcich a žiadala od nich drobné. Jej nápad sa stretol s úspechom, ale prevažne len u moslimov.
     
    Okrem rómskych žobrákov tu bolo vidieť aj niekoľko starších arabských žien, ktoré sedeli na zemi a žobrali. Tie už taký úspech ako mladá Rómka nemali a na dne téglika im ležalo maximálne pár eurocentov.

    Väčšinu obyvateľstva tu tvoria moslimskí prisťahovalci

    Na hlavnej tepne Hermannstrasse sú výklady obchodov polepené plagátmi lákajúcimi na koncerty arabského speváka Hussejna El Deeka, Nadera Hamousha a Muhamada Al Amera. Prevažná časť obchodov má dvojjazyčné nápisy, v nemčine a arabčine. Na niektorých obchodoch však dominujú obrovské arabské logá a nápisy označujúce akčnú ponuku či zľavu sú tu len v arabčine. Okrem množstva tradičných rýchlych občerstvení s kebabmi ponuku miestnych obchodov tvoria prevažne lacný tovar, bazárová elektronika, ale nechýbajú tu ani obchody s moslimskými šatkami, vo výkladoch ktorých sú figuríny Arabiek s rôznofarebnými hidžábmi na hlavách. Na hlavnej ulici Arabi okoloidúcim ponúkajú rozlievaný čaj. Väčšinu obyvateľstva tu tvoria moslimskí prisťahovalci z Turecka, Palestíny a Iraku. Najmä mladí Palestínčania sa tu zhlukujú v skupinkách.
     
    Každý, kto sem príde fotiť, sa tu z ich strany, samozrejme, stretne s problémami a žiadosťami o vymazanie fotografií. Jeden mladý Arab pobavil aj fotoreportéra Parlamentných listov, keď na neho naliehal s požiadavkou na odkúpenie jeho fotoaparátu a pýtal sa na cenu.

    Štvrť je neslávne preslávená vysokou kriminalitou

    Policajtov vidieť v uliciach nebolo. Potom, čo fotoreportér prešiel hlavnú triedu krížom-krážom a vrátil sa späť do metra, na nástupišti zbadal staršieho Nemca, ktorý bol pravdepodobne pod vplyvom alkoholu. Muž prekročil bielu čiaru a stál chrbtom ku koľajisku tesne na hrane nástupišťa a koľajiska. Na to, že do koľajiska môže ľahko spadnúť, ho opakovane upozorňovala staršia žena. Muž sa k nej správal agresívne a nadával jej.
     
    Do sporu sa vmiešali obďaleč stojaci Tunisan, ktorý sa ženy zastal. Nahnevaný Nemec na neho vzápätí hrozil päsťou a kričal: Žijem tu vyše 30 rokov. Pozri sa na mňa, ako som oblečený, a pozri sa na seba, ako si oblečený ty!
     
    Zasraní prisťahovalci!
     
    Tunisan sa nenechal vyprovokovať a celú situáciu ustál s úsmevom na tvári.
     
    Prisťahovalecká minorita tvorí 40 percent, čo je 121 000 obyvateľov, nemecká majorita 60 percent, čo je 189 000 obyvateľov. Neukölln je neslávne preslávený vysokou mierou kriminality.

    Autor: Vít Hassan

    - Reklama -