Dvojica Čechov okúsila tureckú spravodlivosť na vlastnej koži. Majú si odpykať šesť rokov za pomoc kurdským milíciám

    0
    Česká vlajka (Autor: SITA)

    Obžalovaní neboli osobne prítomní v súdnej sieni, ale boli v spojení prostredníctvom videokonferencie, pričom sa nachádzali v celách vo väznici v meste Van, vzdialenom okolo 400 kilometrov.

    Markétu V. a Miroslava F. zadržali na turecko-irackej hranici vlani v novembri. Podľa tureckých médií boli vycvičení nemeckými špeciálnymi silami a tiež vo francúzskej Cudzineckej légii.

    Dvojica však tvrdí, že chcela v Iraku pomáhať civilistom a zriadiť tam poľnú nemocnicu.

    Kurdské milície YPG bojujú v Sýrii proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a Turecko ich pokladá za teroristickú organizáciu, odnož zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), teda kurdských separatistov, ktorí v Turecku vedú povstanie od roku 1984.

    Česká diplomacia odmieta, že by boli Česi zapojení do teroristickej činnosti.

    Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek už skôr vyhlásil, že dúfa vo vyhostenie dvojice do ČR. Podľa neho to však môže trvať dlhší čas.

    Zaorálek v tlačovej správe uviedol, že dnešný rozsudok je preňho sklamaním.

    “Treba urobiť všetko pre to, aby vec riadne preskúmal odvolací súd. Pevne verím, že súd vyššieho stupňa vyhodnotí záležitosť inak,” napísal.

    Dodal, že česká strana bude dvojici naďalej poskytovať konzulárnu pomoc a že veľvyslanectvo v Ankare je s ňou v pravidelnom kontakte. Podľa ministra bude česká diplomacia hrať v prípade aktívnu úlohu aj vo vzťahu k tureckým úradom.

    - Reklama -