Dvoch slovenských “kyselinárov” v Británii zatkli

    0
    Slováci obvinení z útoku kyselinou v Británii, Ján Dudi (vľavo) a Adam Cech (Autor: ReproFoto: DailyMail)

    Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček. Dodal, že zatknutí Slováci ani ich rodinní príslušníci sa dosiaľ na Zastupiteľský úrad SR neobrátili so žiadosťou o konzulárnu pomoc.

    Britská polícia – podľa správ tamojších médií – obvinila piatich mužov v prípade pravdepodobného útoku kyselinou na trojročného chlapca v anglickom meste Worcester. Britský denník Daily Mail i ďalšie bulvárne médiá v stredu informovali, že až traja z piatich obvinených mužov sú občania Slovenska. Má ísť o Adama Cecha (27), Jana Dudiho (25) a Norberta Pulka (22), ktorí sú zo Slovenska a žijú v Londýne.

    Zmienená trojica sa podľa britských médií v stredu postavila pred súd spoločne s Afgancom Jabarom Paktiom (41) žijúcim v meste Wolverhampton v grófstve West Midlands a 39-ročným otcom obete, ktorý takisto žije v grófstve West Midlands. Jeho meno z právnych dôvodov neuviedli. Polícia obvinila mužov zo sprisahania s cieľom spôsobiť ťažkú telesnú ujmu.

    K útoku kyselinou došlo v sobotu popoludní v jednom z obchodov v nákupnom centre vo Worcestri. Chlapca hospitalizovali so závažnými popáleninami na tvári a na rukách. V nedeľu ho prepustili, ale ešte nie jasné, či sa neprejavia dlhodobé následky jeho zranení, uviedla polícia, podľa ktorej bol chlapec zámerným cieľom útoku. O možnom motíve nie je nič známe.

    V Británii zaznamenali nedávno nárast počtu útokov kyselinou, vláda chce preto sprísniť predaj leptavých látok, najmä osobám do 18 rokov.

    - Reklama -