Dve ženy, 10 detí a množstvo úloh, napísala Nicholsonová po prvom stretnutí Leyenovou

    0
    Na snímke zľava Ursula von der Leyenová a Lucia Ďuriš Nicholsonová (Autor: FB/LĎN)

    “Dve ženy, 10 deti a množstvo úloh pri kľúčových témach EÚ,” takto uviedla svoj status na sociálnej sieti Nicholsonová.

    “Áno, s Ursulou von der Leyen, novozvolenom šéfkou Európskej komisie, sme sa rozprávali aj o našich deťoch. Pani von der Leyen ich má 7, ja 3. Ako zosúladiť rodinný s pracovným životom? Téma, ktorá trápi nielen nás dve, ale množstvo žien a mužov s malými deťmi, ale aj tých, ktorý sa doma starajú o svojich rodičov a stále by si chceli udržať prácu. Hovorili sme o aktívnom starnutí, o tom ako udržať ľudí na trhu práce. Aj občanov 50+, ktorí sú často diskriminovaní. Európa starne a preto sa my musíme naučiť starnuť aktívne. Čo s tým urobí EÚ? Ako nastaví fondy a politiky? Obrovská výzva. Teším sa, že pani von der Leyen týmto témam prikladá v rámci svojej komisie veľký význam. Bolo to prvé, ale určite nie posledné stretnutie,” vysvetlila europslankyňa vzápätí tému, ktorá bola takpovediac na stole.

    Ďuriš Nicholsonová, ktorá je v Európskom parlamente (EP) šéfkou Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL), v tejto súvislosti pripomenula, že téma aktívneho starnutia je v EÚ čoraz aktuálnejšia, lebo podľa existujúcich odhadov sa podiel ľudí vo veku nad 65 rokov do roku 2060 vyšplhá zo súčasných 19 na rekordných 29 percent.

    Lepšia inklúzia starších ľudí do spoločnosti je nevyhnutná

    “Demografická kríza a starnutie obyvateľstva bude mať negatívny vplyv na širokú škálu politík. Aktívne starnutie nie je iba o dlhšom zapojení starších ľudí do pracovného trhu, ale aj o posilnení ich postavenia v spoločnosti a plnom využití potenciálu, ktorý majú,” povedala slovenská poslankyňa.

    Potreba lepšej inklúzie starších ľudí do spoločnosti je podľa poslankyne veľmi dôležitá pre súčasnú generáciu a “doslova nevyhnutná”, čo vyplynulo aj z jej stredajšieho stretnutia s von der Leyenovou.

    Ďuriš Nicholsonová ocenila, že šéfka budúcej exekutívy EÚ si uvedomuje závažnosť tejto témy, čo potvrdila aj tým, že dezignovanú chorvátsku eurokomisárku Dubravku Šuicovú poverila agendou demografie.

    To podľa šéfky výboru EMPL znamená aj prípravu rozsiahlej štúdie o dlhodobom dôsledku starnutia populácie na európske sociálne systémy.

    Netrpezlivo čaká na viac informácií

    Uviedla, že von der Leyenová v rozhovore spomenula nový legislatívny návrh, ktorý by mal obmedziť zneužívanie eurofondov zo strany členských krajín, ktoré sú zneužívané aj v sociálnej oblasti, napríklad pri riešení problémov sociálne vylúčených rómskych komunít.

    “Netrpezlivo čakám na viac informácií,” priznala v tejto súvislosti poslankyňa.

    “Pracovný trh EÚ bude poznamenaný stále väčším nedostatkom ľudí v produktívnom veku a zapojenie doteraz znevýhodňovaných skupín sa musí stať prioritou. Únia nesmie strácať čas ideologickými súbojmi medzi členskými štátmi,” vysvetlila Ďuriš Nicholsonová.

    Je mimoriadne dôležité otvárať témy ako aktívne starnutie

    S odkazom na štúdie, podľa ktorých sa podiel ľudí nad 65 rokov do roku 2060 vyšplhá takmer na tretinu, zdôraznila, že už dnes je potrebné pripraviť komplexné zmeny v dôchodkovom poistení a zabezpečiť kvalitnú zdravotnú a dlhodobú starostlivosť.

    “Je mimoriadne dôležité otvárať témy ako aktívne starnutie, vtiahnutie seniorov do oblastí, ako je vzdelávanie a rozvoj zručností – táto teraz neatraktívne znejúca politika sa raz bude týkať nás všetkých,” upozornila poslankyňa.

    Predsedníčka výboru EMPL navrhla v sociálnej oblasti niekoľko pilotných projektov na pomoc sociálne vylúčeným komunitám a zavádzanie nových technológií do sociálnych služieb pre seniorov.

    Autor: TASR/ redakcia

    - Reklama -