Dve zdrvujúce správy pre Američanov. Rusi im na Blízkom východe neuveriteľne zavarili

    0
    Americký prezident Barack Obama počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku (Autor: SITA)

    Pri náletoch ruských vzdušných síl v Sýrii bol dnes zasiahnutý tábor vzbúrencov, ktorí absolvovali vojenský výcvik organizovaný americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA) v Katare a Saudskej Arábii. Veliteľ povstaleckej skupiny Livá Sukur al-Džabal, bojujúcej proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pre agentúru Reuters uviedol, že tábor v provincii Idlib zasiahlo pri dvoch samostatných náletoch približne 20 riadených striel vypálených z ruských bojových lietadiel.


    Správy o tom, že útoky ruských vzdušných síl boli vedené proti vzbúrencom podporovaným Spojenými štátmi, potvrdil aj americký senátor John McCain.
    “Môžem vám bezvýhradne potvrdiť, že to boli útoky proti odvedencom Slobodnej sýrskej armády (FSA), ktorých vyzbrojila a vycvičila CIA, pretože s tými ľuďmi máme nadviazané spojenie,” povedal v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN McCain, ktorý predsedá senátnemu výboru pre ozbrojené sily.

    A aby toho nebolo málo, Američania sa dnes dozvedeli aj ďalšiu zdrvujúcu správu. Rusko totiž vyhlásilo, že zváži akúkoľvek žiadosť irackej vlády o vykonanie leteckých útokov proti cieľom teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku. Takúto žiadosť však zatiaľ ruská strana nedostala, napísala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Čoskoro to však môže byť inak.


    Ruský rezort diplomacie podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že posúdi “politickú a vojenskú” logiku takéhoto kroku, ak oň iracká strana požiada. Iracký premiér Hajdar Abádí dnes v rozhovore pre spravodajskú televíziu France 24 povedal, že by útoky ruských vzdušných síl proti Islamskému štátu v Iraku privítal a že spravodajské informácie o tejto militantnej skupine dostáva zo Sýrie a z Ruska. Na otázku, či už o možnosti leteckých útokov v Iraku rokoval s Ruskom, Abádí odpovedal: “Ešte nie. Je to jedna z možností. Ak takú ponuku dostaneme, zvážime ju, a ja by som ju privítal.”

    - Reklama -