Dve tretiny jabĺk na Slovensko dovážame. Kollárovci chcú bojovať za potravinovú bezpečnosť

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)
    “Už pred voľbami sme jasne povedali, že Slovensko stratilo potravinovú bezpečnosť. Budeme sa preto snažiť vrátiť Slovensku potravinovú bezpečnosť,” podčiarkol Kollár. Kým začiatkom deväťdesiatych rokov sa podľa Kollára napríklad všetky doma spotrebované jablká vyprodukovali v SR, v roku 2004 sa už približne tretina jabĺk doviezla zo zahraničia. “V súčasnosti sa však dovážajú už približne dve jablká z troch spotrebovaných na Slovensku,” informoval. To podľa neho zbytočne zvyšuje záporné saldo SR v zahraničnom obchode s agrokomoditami.
     
    Hnutie preto vyzýva šéfku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabrielu Matečnú (nominantka SNS) na systémové opatrenia v ovocinárstve. “Vyzývame týmto ministerku, aby sa tejto téme skutočne zodpovedne venovala. Ona nemá len riadiť dotácie, ale má vrátiť Slovensku potravinovú bezpečnosť. Toto je absolútna priorita,” zdôraznil Kollár.
     
    Matečná by podľa výzvy hnutia mala prijať opatrenia na stabilizáciu produkcie ovocia v SR na úroveň sebestačnosti. Do konca októbra 2017 by mala tiež zverejniť výzvy na odškodnenie pestovateľov ovocia, minimálne na úrovni už zverejnených výziev v ČR a Poľsku. Od Matečnej Sme rodina požaduje tiež predloženie koncepcie pestovania ovocia na území SR, s dôrazom na regionálny rozvoj a stabilitu zamestnanosti v regiónoch postihnutých úpadkom poľnohospodárstva.
     
    “Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa podpore poľnohospodárov, vrátane ovocinárov, intenzívne venuje. Dôkazom je aj minuloročných 3,5 milióna eur proti mrazom a príprava Rizikového fondu. Agrorezort pripravuje aj ďalšie opatrenia,” povedal pre TASR v reakcii na vyjadrenia hnutia Sme rodina hovorca MPRV Vladimír Machalík.
     
    Hnutie Sme rodina na podporu sebestačnosti SR v oblasti ovocinárstva navrhuje vytvoriť garančný fond. Ten by mal podporiť súčasných producentov pri rozširovaní produkčných plôch ovocia. Produkčné sady by sa mali rozšíriť o asi 5000 hektárov. Podporiť by sa mali aj investície na ochranu ovocinárskej produkcie, najmä na zavlažovanie a protimrazovú ochranu. Hnutie navrhuje tiež prijať legislatívu umožňujúcu výhodnejšie zamestnávať sezónnych pracovníkov, treba najmä výrazne znížiť odvody. Bolo by potrebné podporiť aj vznik rodinných podnikov, najmä v oblasti pestovania mäkkého ovocia (jahody, maliny). Hnutie žiada tiež podporu investícií do výstavby skladovacích kapacít ovocia, a to pre aspoň 50.000 ton.
     
    Podľa Vargu má Slovensko takmer ideálne podmienky na pestovanie ovocia. “Západné krajiny to nemajú, lebo majú v krajine prebytok vody a nedostatok slnka. U nás je to naopak. Preto sa u nás rodí chutné ovocie,” poznamenal. Bohužiaľ, výmery ovocných sadov v SR každoročne výrazne klesajú. Ďalším významným problémom sektora ovocinárstva je podľa neho v porovnaní aj so západným zahraničím vysoké daňovo-odvodové zaťaženie sezónnej pracovnej sily.
     
    - Reklama -