Dve mladé dánske političky u seba nechali prespať ilegálov z Afriky. Dopadlo to pre ne zle

    0
    Kontrola pasažierov, ktorí cestujú z Dánska do Švédska (Autor: SITA)
    Súd v druhom najväčšom dánskom meste Aarhus obvinil miestnu poslankyňu za ľavicovú radikálnu partaj Červeno-zelení (Enhedslisten) Máriu Slothovú a jej stranícku kolegyňu a spolubývajúcu Anne Hegelundovú tento týždeň v utorok a konečný rozsudok by mal padnúť 26. augusta.
     
    Podľa obžaloby mali obe mladé ženy vlani v septembri ubytovať u seba doma dvoch ilegálnych afrických utečencov a ráno im kúpiť lístky na lodný trajekt, ktorý ich nasledujúci deň odviezol do Nórska.

    Rozbuškou novinový článok

    Slothová sa neskôr o tento príbeh podelila s miestnymi novinami Aarhus Stiftstidende. Článok si prečítal tiež konzervatívny mestský poslanec Marc Perera Christensen, ktorý celý prípad oznámil na polícii s odôvodnením, že Slothová a Hegelundová, ktorá bude zrejme čoskoro zvolená do dánskeho parlamentu, porušili imigračné zákony krajiny.
     
    Pomáhať ilegálnym utečencom je totiž podľa platných zákonov Dánska považované za trestný čin.
     
     
    Hovoríme tu o úmyselnom pomáhaní pobytu a tranzitu ilegálnych utečencov do ďalšej európskej krajiny. Preto sme sa rozhodli vydať súhlas na zadržanie oboch obvinených,“ citujú dánske médiá vyjadrenie prokurátora Jacoba Balsgaarda Nielsena pred súdom.
     
    Nielsen predvčerom na súde zároveň dodal, že ak súd zistí, že masívny príliv utečencov vlani v septembri je možné považovať za mimoriadnu okolnosť, uspokoja sa s pokutou vo výške 5 000 dánskych korún.

    Len nezištné dôvody

    Slothová a Hegelundová síce pri súdnom pojednávaní nevypovedali, ale už predtým v denníku Aarhus Stiftstidende ospravedlňovali svoj čin humanitárnymi dôvodmi.
     
    Mali sme u nás doma miesto a neriešili sme, či je to legálne alebo nie. Konali sme podľa svojho najlepšieho svedomia. Považujem za podivné, keď u nás platia zákony, podľa ktorých sa dostanete pred súd za pomoc ostatným ľuďom. Ani na chvíľu som nezapochybovala o tom, že sme urobili správnu vec,“ vyhlásila Slothová v médiách.

    Nemajú vraj rukolapný dôkaz

    Právnici oboch obvinených političiek tvrdia, že by mal súd ich klientky oslobodiť, pretože okrem tvrdení Slothovej k ich odsúdeniu nemá žiadne presvedčivé dôkazy.
     
    Polícia navyše podľa ich názoru nebola schopná preukázať, že dvaja spomínaní utečenci z Afriky sa zdržiavali v Dánsku ilegálne.
     
    Podobný prípad riešili dánske súdy začiatkom tohto roka, keď dánska aktivistka spoločne so svojím manželom pomáhala sýrskej utečeneckej rodine dostať sa do Švédska.
     
    Súd im vymeral pokutu vo výške 22 500 dánskych korún.
     

     

    - Reklama -