Dve civilizácie vedľa seba, jedna sa množí, druhá vymiera. Ako sa to, milé deti, asi skončí? Do ČT pozvali svojrázneho biológa, a je z toho veľmi neobvyklé interview

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Biológ a filozof Stanislav Komárek zavítal do utorkového Interview ČT24, kde povedal, že Európa naozaj nerozkvitá. „Je to veľké impérium, byrokraticky spravované, ale bez patričnej prieraznosti,“ poznamenal hosť. Pripomína mu to brežnevovský Sovietsky zväz. Nie je ale isté, či EÚ bude nasledovať osud Brežnevovho skorumpovaného súštatia. Musíme si tiež uvedomiť, že pred sebou nemáme nejaký lákavejší cieľ. Pre sovietske satelity bol pohľad na Západ určitým balzamom a vôdzkou. „My sa ale dnes nemáme kam pozerať,“ poznamenal filozof.

    Štartujú hrozivé pohromy

    „Ľudia dnes žijú v dostatku; to síce nie je zle, ale je to nebezpečné, lebo si to prestaneme vážiť. A čo si nevážime, čoskoro zanikne,“ doplnil Komárek. Najväčším problémom budúcnosti, a to už relatívne blízkej budúcnosti, je naše vymieranie. Biológ si povzdychol nad tým, že si to politici nevšímajú. „My žijeme v spoločnosti, ktorá buduje prítomnosť na úkor minulosti a na dlh budúcnosti,“ vyjadril svoj názor mysliteľ. Nemožno ale povedať, že je na tom Česká republika najhoršie. Komárek za minulého režimu emigroval do Rakúska a tam je to vraj rovnaké.

    „Jeden moment mám za absolútne kľúčový. Šíria sa katastrofické hony, vinník problémov sa hľadá mimo našu spoločnosť. Je potrebné ho nájsť a hrrr na neho. Je pritom celkom jedno, na koho. Aby som menoval nejaký spolok dnes nezainteresovaný, tak je jedno, či sa to týka murárov, alebo záhradkárov,“ varoval hosť.

    Komárek má pochopenie pre volanie po väčšom bezpečí. To však povedie k akejsi podobe policajného štátu. Stojí však za pozornosť, že nám v Európe zo scény v podstate vymizol domáci európsky terorizmus.

    Otročíme civilizácii a médiá rozvracajú našu spoločnosť

    „My už nemáme civilizáciu, civilizácia má nás. My jej viacmenej robíme otrokov. Ona nám nasadzuje chomút z plyšu a ponúka nám rôzne radovánky. Ale dnes v Nemecku už žije päťdesiat percent bezdetných párov. To už nie je ani na otázku pre študentov prvého ročníka. Máme vedľa seba dve populácie, jedna sa množí, druhá nie, ako sa to asi, milé deti, môže skončiť?“ pýtal sa Komárek.

    Ako človek, ktorý rád jazdí do Číny, predniesol ďalšie varovné slová. Európa je dnes na tom asi tak, ako bola Čína v roku 1840. Vtedy sa Európania snažili Číňanov naučiť na škodlivé ópium. Európa síce nie je závislá od ópia, ale na peniazoch z Číny. „A ak prejdeme hoci len polovicou otrasov, ktorými prešla Čína v rokoch 1911 až 1978, keď sa opäť stala zase trochu obývateľnou, tak teda tešte sa nebesia,“ varoval Komárek.

    Západnú spoločnosť môže pochovať ešte jedna vec. Keď sa pozeráme do budúcnosti. Vidíme ju buď absolútne ružovo, alebo absolútne čierne. Práve toto videnie nás raz môže zabiť a poďakovať za to vraj môžeme médiám. „Médiá rozvracajú našu spoločnosť, sú totiž oveľa silnejšie ako politici. Ja sa obávam, že médiá sa jedného dňa zo strážneho psa demokracie stanú chrtom, ktorý demokraciu jedného dňa uštve.“

    - Reklama -