Dvaja sudcovia sa budú zaoberať zrušením Mečiarových amnestií

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Podľa jeho vyjadrenia dnešným dňom boli tieto trestné veci všeobecne označované ako – zavlečenie syna exprezidenta a kauza Mercedes pridelené dvom zákonným sudcom. „Procesný postup v uvedených trestných veciach je v plnej kompetencii zákonných sudcov. Predmetné trestné veci sú obsahovo rozsiahle, preto je potrebný aj rozsiahly čas na oboznámenie sa s nimi a naštudovanie veci, aby na základe toho mohli zákonní sudcovia zvoliť ďalší procesný postup. Trestnú vec zavlečenia má na starosti zákonný sudca Karol Posluch. 

    Tento sudca bol bývalým vojenským sudcom a po zrušení vojenských súdov bol činný na Okresnom súde Bratislava II. Na tomto nižšom bratislavskom súde riešil okrem iného kauzu bytovej mafie s obžalovanou a právoplatne odsúdenou Evou Znamenákovou.

    Plénum Ústavného súdu SR v stredu 31. mája potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení takzvaných Mečiarových amnestií z 3. marca a 7. júla 1998 a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za uznesenie hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

     

    - Reklama -