Dvaja policajti tvrdia, že videli, ako vlečú Vietnamca do nášho špeciálu. Slučka okolo Kaliňáka sa sťahuje. Bugár, spomeň si na svoje slová, zaznelo z opozície

    0
    Trinh Xuan Thanh reční v súdnej sieni 8. januára 2018 v Hanoji (Autor: TASR)

    Konkrétne o únose vypovedali dvaja policajti, ktorí mali vidieť, že vietnamského podnikateľa vlečú do nášho špeciálu. Prokurátor preto vydal pokyn na začatie trestného stíhania. „Dozorujúci prokurátor dal po preskúmaní obsiahleho súvisiaceho spisového materiálu vyšetrovateľovi pokyn, aby začal trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom,“ uviedol hovorca prokuratúry Michal Šúrek. S informáciou prišiel Denník N, ktorý v auguste vydal článok s vyjadreniami policajtov, ktorý sa v daný deň nachádzali v areáli hotela Bôrik.

    Tam sa vietnamská delegácia, ktorá mala zajať Trinh Xuana Thanha, dostala z Prahy, pričom sme po nich poslali vládny špeciál. V hoteli Bôrik sa konalo mimoriadne krátke rokovanie medzi vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a vietnamským ministrom pre vnútornú bezpečnosť To Lamom. To zabezpečil bývalý poradca expremiéra Roberta Fica Quang Le Hong, ktorého prezident Kiska a Miroslav Lajčák odmietli vymenovať za veľvyslanca v Hanoji.

    Do špeciálu mali naložiť aj uneseného podnikateľa, o ktorom hovorili, že je opitý a spadol, pričom ide o hanbu pre ich delegáciu. Kým z hlavného mesta Českej republiky prišla štvorčlenná delegácia, z bratislavského letiska odchádzali už dvanásti. Zatiaľ čo viacerí policajti vypovedali, že všetko sa dialo so súhlasom Kaliňáka, vyšetrovanie túto verziu zatiaľ nepotvrdilo. Bývalý minister vnútra obvinenia o únose odmieta a tvrdí, že vietnamská delegácia zneužila našu pohostinnosť.

    „To sa proste nestalo. Tento článok rozbije aj nemecká policajná správa. Žiaden takýto človek na palube vládneho špeciálu nebol. Nebol tam nikto zranený či spútaný. To nie je pravda,“ povedal v auguste. Po tom, ako prokurátor začal trestné stíhanie, inšpekcia začala policajtov, ktorí vypovedali, predvolávať ako svedkov a nie ako podozrivých.

    Nepotvrdené fakty

    Medzitým sa v auguste písalo, že kolónu z letiska na Bôrik a naspäť sprevádzali aj policajti, zrejme si to policajti pomýlili s inou návštevou vietnamskej delegácie v marci 2017. Rovnako sa vyvrátila aj informácia, že v špeciáli mal namiesto Kaliňáka sedieť jeho ochrankár Ladislav O. Ten však išiel so svojím zverencom do Rakúska, pričom to podložil výpisom hovorov medzi ním a Kaliňákom. Následne mal dva mesiace po kauze letieť do Vietnamu spolu s celou rodinou. To vysvetlil tak, že letenky si kúpil mesiac pred únosom a zaplatil ich v hotovosti. 

    Rovnako preverovali aj informáciu, že Kaliňák mal v hoteli Bôrik nervózne telefonovať a malo padnúť slovo pas. To sa však zatiaľ rovnako nepotvrdilo, lebo viacerí policajti uviedli, že si priebeh daného dňa nepamätajú, alebo tvrdili, že Kaliňák netelefonoval. V danej veci vypočuli trinásť policajtov. Po prevalení kauzy musel z funkcie odísť riaditeľ úradu na ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčirovič.

    Prelet cez krajiny

    Slovenská strana mala klamať Poľsko o tom, že sa na palube špeciálu nachádza minister Kaliňák, aby im dali súhlas s preletom. Deň predtým ich žiadosť odmietli, pričom ako dôvod preletu uviedli návštevu vietnamského ministra vnútornej bezpečnosti. Prečo nášho severného suseda klamali, rezort vnútra nevysvetlil, pripustilo to až ministerstvo zahraničných vecí. Inšpekcia túto vec stále prešetruje, v prípade pasov v prípade pasov vypočuli  zástupcu riaditeľa pásovej kontroly, ktorí delegácii kontroloval dokumenty. Uviedol, že všetci ich mali vydané vo Vietnamskej socialistickej republike, žiadny z nich nebol vydaný na Slovensku. Dodali, že nie všetci mali diplomatické pasy.

    O tom, že naša letka mohla byť zneužitá, mohli vedieť už mesiac po únose, Kaliňák tvrdí, že sme s Nemcami po ich otázkach spolupracovali. O podnikateľovi sa vyjadroval ako o zločincovi, ktorý vo Vietname ukradol milióny eur. Minulý týždeň sa k celej veci vyjadril aj šéf diplomacie Miroslav Lajčák. Ten celú vec odsúdil, pričom uviedol, že ide o „zásadné porušenie medzinárodného práva a hrubé zneužitie schengenského systému, čo má negatívny vplyv na slovensko-vietnamské vzťahy“.

    Rovnako poslal aj ministrovi To Lamovi odkaz. „Ak naďalej trváte na tom, že ste nezneužili našu pohostinnosť a váš unesený občan sa nenachádzal na palube slovenského vládneho špeciálu, potom žiadam od vás nespochybniteľné vysvetlenie toho, ako ste ho dopravili z Nemecka do Vietnamu. Akékoľvek zavádzanie z vašej strany bude mať konzekvencie v našich dvojstranných vzťahoch a sme pripravení prijať aj reštriktívne kroky na pôde Európskej únie.“

    V relácii RTVS Reportéri, ktorá sa venovala práve únosu Trinh Xuana Thanha, mala zaznieť informácia, že vietnamská delegácia mala súkromnej osobe na Slovensku za únos zaplatiť dva milióny eur. Na danú informáciu sa pýtali samotného Kaliňáka. „Ja som dostal dva milióny? Nerozosmievajte ma, toto je ´uniesli zločinca, ktorý ukradol 130 miliónov´, naozaj mi ho nie je ľúto,“ dodal. Rovnako sa vyskytla informácia, že únoscovia mali podnikateľovi poraniť nohu, čo by mohlo vysvetľovať to, prečo ho do lietadla vliekli. 

    SaS: Žiadame demisiu Sakovej

    K článku, ktorý vyšiel v pondelok 1. októbra, sa vyjadrila najsilnejšia opozičná strana SaS. Podľa nich sú podozrivé tri osoby z napomáhania či zahladzovania daného trestného činu. Ide o Roberta Kaliňáka, jeho vtedajšiu štátnu tajomníčku Denisu Sakovú a šéfa protokolu rezortu vnútra Radovana Čuláka. „Ministerka Saková sa ocitla v ťažkom konflikte záujmov, pretože môže zasahovať do vyšetrovania, a preto by mala funkciu dobrovoľne opustiť a netlačiť premiéra Pellegriniho, aby rozhodnutie urobil za ňu,“ uviedol Richard Sulík.

    Jeho slová doplnila jeho stranícka kolegyňa Jana Kiššová: „Svedectvo slovenských policajtov v kontexte toho, že sa predstaviteľom štátu darilo rok ututlávať unesenie vietnamského občana Thanha cez slovenské územie, a to dokonca slovenským vládnym špeciálom, dáva do popredia potrebu väzobného stíhania Roberta Kaliňáka a Radovana Čuláka.“

    Ich stranícky kolega Ľubomír Galko kritikou nešetril. „Našli sa ďalší dvaja čestní a odvážni policajti, čo smelo popísali to, čo naozaj videli. Je jasné, prečo Robert Kalińák už týždeň čuší ako voš pod chrastou napriek turbulentnej situácii na Slovensku. Myslím, že Béla Bugár by sa mal opäť minimálne znepokojiť,“ napísal Ľubomír Galko na svojom profile. Dodáva, že ak niečo nevidel, neznamená, že o únose Vietnamca a jeho nalodení do špeciálu nevedel. „Ja som skalopevne od začiatku presvedčený, že Robert Kaliňák o tomto trestnom čine nielen vedel, ale sa na ňom aj podieľal. Slučka sa sťahuje.“

    Grendel: Sú zrejmé viaceré veci

    Podľa poslanca za OĽaNO a predsedu hnutia Nova Gábora Grendela nemôže táto kauza zakryť úspechy vyšetrovacieho tímu. Dodáva, že svedectvá policajtov potvrdili indície o únose podnikateľa slovenskou letkou, ktoré vietnamskej delegácii požičal Kaliňák. Dodáva, že po článku sú zrejmé viaceré veci.

    „Po prvé, polícia pod vedením Tibora Gašpara takmer rok kryla tento únos, 2. polícia pod vedením Tibora Gašpara roky kryla Mariána Kočnera, 3. polícia pod vedením Tibora Gašpara roky kryla Ladislava Bašternáka. Celé sa to zmenilo odchodom premiéra Fica, ministra vnútra Kaliňáka a policajného prezidenta Gašpara. Ak Denisa Saková do 24 hodín neprepustí Tibora Gašpara ako svojho poradcu, stratí morálne právo ďalej riadiť ministerstvo vnútra,“ uviedol.

    Sme rodina: Skutok sa stal

    Podľa opozičnej strany Sme rodina je preukázané, že sa skutok stal a výpovede policajtov potvrdzujú zapletenie Slovenska do celej kauzy. „Ministerstvo vnútra v tomto absolútne pochybilo. Nebudeme vyvodzovať súdy, ale trváme na dôkladnom prešetrení celého prípadu. Zároveň pripomíname podpredsedovi B. Bugárovi jeho vyjadrenie: Konáme na základe faktov, nie indícií. Ak sa potvrdí, že vedome a aktívne sa zúčastnili niektoré z našich štátnych orgánov tohto únosu, tak vystúpime z koalície,“ uviedli.

    Štefanec: Policajti sa už neboja vypovedať

    Europoslanec Ivan Štefanec rovnako dal k celej veci svoje stanovisko. Podľa neho verejný tlak spôsobil, že policajti sa už neboja vypovedať o zločinoch, ktorých boli svedkami a ktoré krylo ich vedenie. „Ak sa potvrdia podozrenia, mali by obaja Robertovia nielenže skončiť v národnej rade, ale čo najskôr aj sedieť vo vyšetrovacej väzbe. Myslím, že séria odhalení, ktoré sa, žiaľ, začali tragickou smrťou dvoch mladých ľudí a pokračovali ráznymi požiadavkami občanov v uliciach, sa ešte neuzatvorila a čakajú nás poriadne horúce mesiace. Na ich konci môže byť úplne iné Slovensko. Verím, že lepšie a súdržnejšie,“ napísal na sociálnej sieti.

    - Reklama -