Dva scenáre Ficovho politického konca. Čaká premiéra predčasný dôchodok a Smer neodvratný rozpad?

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    O hypotetickej situácii, čo by sa stalo, ak by Ficova strana prišla o svojho aktuálneho predsedu (politike by zamával, tak ako to sľuboval v minulosti), pre portál Aktuálne.sk viac prezradil politológ Tomáš Koziak. Po prvé: predseda opustí predsednícku stoličku, no stranu bude aj naďalej podporovať. V druhom scenári sa zbaví postu lídra a definitívne sa zbaví aj titulu sympatizanta smeru a oficiálne sa stane politickým dôchodcom.

    „V druhom prípade, po definitívnom a úplnom odchode, by zohrávalo úlohu to, kto by ho dokázal zastúpiť. Určite by prebiehal v strane vnútorný boj, ktorý vyhrá niekto, kto by dokázal stranu aspoň ako-tak udržať,“ priblížil Koziak. Podľa politológa by si vedel na predsedníckej stoličke predstaviť ľudí ako Peter Pellegrini či Robert Kaliňák.

    „Treba povedať, že Smer je ešte stále Fico a je to človek, ktorý sa v rebríčkoch popularity i nepopularity drží na popredných miestach. Fico je Smer a nemyslím si, že hociktorý momentálny nástupca by dokázal jeho percentá udržať,“ poznamenáva ďalej politológ. Odborník prirovnáva možný osud Smeru k zaniknutému HZDS.

    „Keď odchádzajú voliči, strana potrebuje veľmi silného a výrazného lídra. Toto bol presne osud HZDS. Mečiar odišiel v čase, keď preferencie klesali. Nadišiel neodvratný pád,“ porovnáva Koziak.

    - Reklama -