Dva hlavné dôvody Čaputovej. Prezidentka prijala demisiu Kalavskej a takto to vysvetlila. Zdravotníctvo povedie Pellegrini

    0
    Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) prijala demisiu ministerky zdravotníctva SR a nominantky Smeru-SD Andrey Kalavskej (vľavo) (Autor: TASR)

    “Na to, aby som prijala demisiu pani ministerky Kalavskej, som mala dva hlavné dôvody. Prvým je skutočnosť, že ak členka vlády podá demisiu, nie je úlohou prezidentky, aby ju neprijatím demisie nútila zotrvať na poste, ktorý chce opustiť. Druhým dôvodom, pre ktorý som demisiu prijala, je to, že rozumiem dôvodom, ktoré pani Kalavská uviedla,” povedala prezidentka.

    Poukázala, že Kalavská nechcela udržiavať v zdravotníctve iba status quo, ale pokúsila sa zmeniť jeho smerovanie.

    “Chcem sa jej za to poďakovať, lebo som presvedčená, že to bola správna a opodstatnená ambícia,” doplnila hlava štátu.

    Pripomenula, že sa však napokon nenašla politická vôľa nielen na reformu nemocníc, ale ani na takú zásadnú vec, akou je povinné očkovanie. “Sklamaniu pani Kalavskej rozumiem,” podotkla prezidentka.

    Prezidentka verí, že reformu zdravotníctva by mohla využiť nová vláda

     “Aj keď je pravda, že v posledných rokoch sa veľa investovalo do nákupu zdravotníckej techniky, zrekonštruovali sa nemocnice, nakupujú sa nové, modernejšie postele, tieto zlepšenia nestačia na to, aby došlo k zmene, akú Slovensko potrebuje. Štatistiky dokazujú, že počet odvrátiteľných úmrtí je u nás príliš vysoký,” poukázala prezidentka vo svojom vyhlásení, v ktorom hovorila o potrebe reformy.

    Úplne zbytočne umiera na Slovensku podľa nej takmer 2,5-násobne viac ľudí, ako je priemer v najvyspelejších krajinách Európskej únie.

    “Ak by sme sa v tomto ohľade dotiahli iba na úroveň troch ostatných krajín Vyšehradskej štvorky, tak by sme tým predišli úmrtiu približne 1300 ľudí za rok. Je našou povinnosťou robiť takú politiku, vďaka ktorej sa podarí znížiť úmrtnosť, ktorá je odvrátiteľná včasnou a efektívnou liečbou,” doplnila Čaputová.

    Upozornila, že pokiaľ sa prijmú zásadné opatrenia, situácia v rezorte sa môže výrazne zhoršiť.

    “Ak nám teraz v našich zdravotníckych zariadeniach chýba vyše 2600 lekárov a vyše 3000 sestier, pri zachovaní doterajšieho trendu nám o päť rokov už bude chýbať vyše 12.000 zdravotníckych pracovníkov,” vyčíslila s tým, že každý chýbajúci pracovník je potenciálnym ohrozením kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti.

    Prezidentka si uvedomuje, že za necelé tri mesiace do volieb už nie je možné urobiť potrebné zmeny. Úlohou premiéra Pellegriniho, ktorého poverila dočasným vedením rezortu zdravotníctva, bude podľa hlavy štátu plniť záväzky voči lekárom, sestrám a zdravotníckym zariadeniam v prospech pacientov.

    Prezidentka verí, že reformu zdravotníctva by mohla využiť nová vláda.

    SaS: Je jedno, kto bude ministrom

    Opozičná SaS si myslí, že vymenovanie Pellegriniho za dočasného ministra svedčí o tom, že Smer-SD je personálne vyprázdnený.

    “Táto strana dokola strieda tie isté tváre poznačené kauzami, avšak nič nové nemôžeme čakať. Je teda jedno, kto bude ministrom zdravotníctva, pretože jedinú dobrú vec, stratifikáciu nemocníc, kvôli Robertovi Ficovi aj tak nepresadí,” poznamenala poslankyňa parlamentu Jana Cigániková (SaS).

    Kalavská nastúpila po Tomášovi Druckerovi 

    Ministerka zdravotníctva sa rozhodla podať demisiu 9. decembra. Urobila tak po tom, ako vláda 4. decembra stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu.

    Premiér Peter Pellegrini povedal, že jej rozhodnutie odstúpiť z funkcie berie na vedomie. Zároveň sa Kalavskej poďakoval za všetko, čo rezort pod jej vedením urobil pre ľudí.

    Na ministerské kreslo Kalavská nastúpila po Tomášovi Druckerovi 22. marca 2018. Od roku 2016 pôsobila na ministerstve zdravotníctva ako štátna tajomníčka.

    - Reklama -