Dusno v RTVS: Ste klamár. Vy ste zbabelec. Danko si so Sulíkom ani nepodal ruku. Zasahovať musel moderátor

    0
    Andrej Danko a Richard Sulík (Autor: reprofoto RTVS)

    Od začiatku bola v štúdiu verejnoprávnej televízie napätá atmosféra. Richard Sulík mal v úvode poznámku k údajne predraženej večeri, ktorú organizoval Andrej Danko v rámci summitu lídrov národných parlamentov, za čo si od svojho oponenta vyslúžil počastovanie „demagogický klamár“.

    Sulík vytkol Dankovi, že sa správa ako zbabelec pri udržiavaní Roberta Kaliňáka v kresle ministra vnútra. Líder národniarov argumentoval, že zodpovedá za troch svojich ministrov vo vláde. „Nebudem robiť kádrováka.“ Rečnícky sa spýtal, či je členom Smeru alebo pionierskej či mládežníckej organizácie tejto strany. Kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka však nešetrí. Podľa Danka by mal „zhniť v base“, ak je pravda, čo sa o ňom hovorí v súvislosti s daňovými podvodmi.

    Šéf parlamentu ako prvý vytiahol na Sulíka nedávne osobné stretnutie. Ten mu kontroval, že inicioval ho práve Danko s tým, že pri víne sa malo hovoriť, čo by znamenal vstup prezidenta Andreja Kisku na politickú scénu aj v súvislosti s potenciálnymi predčasnými voľbami. Danko sa vraj bojí Kiskovho vstupu do politiky a chce mu to nejakým spôsobom prekaziť.

    Podľa Richarda Sulíka dôjde po skončení slovenského predsedníctva v Rade EÚ k pnutiu vo vládnej koalícii, naznačil aj možné zmeny vo vláde či rekonštrukciu vlády, ale predčasné voľby nepredpokladá, keďže sa podľa neho nenájde potrebný počet 90 poslancov. SaS by však hlasovala v prípade predčasných volieb za. Danko očakáva vstup Kisku na politickú scénu, osobne by to privítal, pretože sa čaká na konštruktívnu opozíciu: „Po ktorej my zúfalo voláme.“ Prezidentov vstup do politiky by podľa Danka otriasol preferenciami SaS a OĽaNO.

    Ostrú diskusiu, prešpikovanú osobnými invektívami, prerušil zásah moderátora Strižinca, ktorý vyjadril svoj osobný názor, že práve takéto debaty nahrávajú fašistom, ktorí ani nemusia nič robiť, len sa pozerať, ako si štandardné politické strany samy škodia.

    Danko si na konci relácie so Sulíkom ani nepodal ruku a po rýchlom pozdrave s moderátorom Strižincom rýchlo opustil štúdio. Ešte predtým uviedol, že budúca diskusia so Sulíkom by nemala zmysel, a teda by sa na nej nezúčastnil. V emóciách odkázal Sulíkovi, že jeho strana nikdy nevstúpi do koaličnej vlády s liberálmi. „Nemáme čas zaoberať sa krikľúňmi. Radšej odídem z politiky, ako by som mal spolupracovať s ľuďmi ako Sulík a Matovič.“ Sulík podobné nie nevyslovil, i keď poznamenal, že radšej ako s SNS by spolupracoval s ľuďmi z Progresívneho Slovenska.

    - Reklama -