Dusno pri ruských hraniciach. K americkému lietadlu vyslala Moskva stíhačku. Ak tu niekto provokuje, nie sú to Rusi, komentuje incident smerák

    0
    Ilustračné foto: prieskumné lietadlo P-8 Poseidon v sprievode stíhačiek (Autor: TASR)
    Najnovší incident medzi vzdušnými silami USA a Ruska sa stal v piatok po stretnutí šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova s prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom. Do oblasti Čierneho mora v blízkosti Krymu sa dostalo americké prieskumné lietadlo typu P-8 Poseidon a Rusi v odpovedi vyslali stíhačku. Podľa Fox NEWS boli stroje v istom momente len 12 metrov od seba. 
     
    Ide už o druhý podobný incident za jediný týždeň v Čiernom mori a poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha sa nezdržal kritiky voči americkej vojenskej prítomnosti v tesnej blízkosti ruských hraníc a Krymu. Na svojom oficiálnom facebookovom profile píše poslanec o vojenskej reakcii Kremľa s nemalou dávkou irónie. 
     
    „Priateľská americká stíhačka sa bola mierumilovne preletieť ponad morom neďaleko amerického pobrežia, keď tu zrazu tesne nad ňou preletela agresívna ruská stíhačka, ktorá tam, sviňa, nemala čo hľadať. Takto vystrašiť strýka Sama! Škandál! Hm, takto nejako vidia aktuálny incident americkí mopslíci. Problém je len v tom, že to more, nad ktorým letela americká stíhačka, je Čierne more. Toto more je na druhej strane sveta od amerického pobrežia. A zhodou okolností sa nachádza na ruských hraniciach… Otázka je, čo, dopekla, robia americké stíhačky pri ruských hraniciach,“ končí rečníckou otázkou Blaha prvú časť statusu. 
     
    Nechýba pokračovanie, v ktorom si poslanec odpovedá na svoju otázku a viní z vojenských provokácií USA. Prieskumné lietadlo amerického námorníctva bolo pri piatkovom incidente len necelých 50 kilometrov od ruského pobrežia. 
     
    „Keby takto provokovali ruské stíhačky kúsok od Kalifornie, strašne by ma zaujímalo, či by na nich Američania od radosti hádzali konfety a fúkali na ne vzdušné pusinky… Len si to predstavte. Ale za agresora bude ako vždy Rusko, ktoré si chráni svoje hranice, a nie USA, ktoré nezmyselne provokujú v Čiernom mori, kúsok od ruských hraníc, akoby im patril celý svet. Nie, nepatrí! A ak tu niekto provokuje, nie sú to Rusi,“ píše Blaha. 
     
    Pre úplnosť pripomeňme, že len pred dvomi týždňami vzlietli americké stíhačky k dvom ruským bombardérom pri pobreží Aljašky. 
     
     
    - Reklama -