Dúhový, prorodinný či žiadny? Ktorý podporia alebo nepodporia títo politici? Takto to bez servítky povedali

    0
    Na kombosnímke horný rad zľava: Natália Blahová, Boris Kollár, Martina Šimkovičová, dole zľava: Dušan Jarjabek, Slavěna Vorobelová a Alojz Hlina (Autor: TASR/PL.sk)

    Z troch najvyšších ústavných činiteľov bude v sobotu pochodovať len predseda parlamentu Andrej Danko – a to na podujatí Hrdí na rodinu. Prezidentka Zuzana Čaputová aj predseda vlády Peter Pellegrini sa nezúčastnia ani jedného. A čo niektorí iní politici?  

    Boris Kollár, poslanec NR SR, predseda Sme rodina:

    Zúčastníme sa pochodu za tradičnú rodinu. Je to fajn takto spolu vyjadriť spoločný názor. Bez rodín a bez základného vzťahu a spojenia muža a ženy by tu nikto z nás nebol. A môžeme si nahovárať čokoľvek, z dvoch mužov alebo z dvoch žien žiadne dieťa nebude.

    Na snímke Boris Kollár   Zdroj:TASR

    Chceme sa touto formou k tejto otázke takto postaviť. Rešpektujem oba pochody aj inakosť, aj tých, ktorí pôjdu na ten druhý pochod. Ale môj postoj je takýto, a preto sa ako súkromná osoba zúčastním akcie Hrdí na rodinu.

    Alojz Hlina, predseda KDH:

    Bol som aj s rodinou na prvom Pochode za život v roku 2013 v Košiciach, rovnako aj na druhom, v roku 2015 v Bratislave, pôjdem aj na tretí v septembri 2019, ktorý bude opäť v Bratislave.

    Pôjdem aj na každý ďalší Pochod za život, ktorý tak ako predchádzajúce bude organizovať Konferencia biskupov Slovenska.

    Akciu Hrdí na rodinu organizuje v rovnaký deň, ako je Gay Pride, pán Chromík.

    Organizovať takúto akciu v presne ten istý deň, ako sa koná Gay Pride, ja osobne nepovažujem za zrovna najšťastnejšie, ale rešpektujem rozhodnutie pána Chromíka ho v presne ten istý deň zorganizovať.

    Rovnako tak rešpektujem aj prípadné rozhodnutie niektorých našich členov sa pochodu zúčastniť.

    Moju prípadnú účasť na tejto akcii by som zvážil za určitých predpokladov. Potrebujem vedieť odpoveď na otázku, na ktorú mi pán Chromík doteraz neodpovedal.

    Otázka znie: Bude pán Chromík v najbližších parlamentných voľbách za niektorú politickú stranu kandidovať do parlamentu?

    Kandidovať nie je nelegitímne a ak sa tak pán Chromík rozhodne, má na to plné právo, ako ja mám právo nezúčastňovať sa na akciách, ktoré môžu byť politicky použité v prospech strany pána Danka, Harabina alebo iného politického subjektu.

    Na snímke Alojz Hlina  Zdroj: TASR

    Rovnako chcem mať jasno aj v tom, či aj iné aktivity pána Chromíka ako napríklad petičná akcia, v ktorej nekorektne atakuje KDH, je vedená s čistým a poctivým úmyslom, alebo je to akcia, ktorá má poškodiť KDH a pomôcť inej politickej strane.

    Mám svoju rodinu a som na ňu hrdý. Mám tú istú ženu už dvadsaťdva rokov, sľúbil som to pred oltárom a chlap svoje slovo dodrží.

    Neviem, kto všetko mi teraz bude nadávať do neviemakého bezbožníka a zároveň vychvaľovať “etalóny rodinného politika”, akými sú Kollár, Danko, Harabin, ale zvládnem to.

    Pochodovať s “prorodinnými politikmi” ako Harabin a Danko ja nebudem. Krajina, kde sú “ochrancami kresťanstva” Kotleba, Harabin, Danko a Fico a presne tá istá “suita” je zároveň “etalónom prorodinnej politiky”, je smutná krajina. Musíme to zmeniť.  

    Slavěna Vorobelová, predsedníčka Národnej koalície:

    Národná koalícia podporuje a zúčastní sa pochodu Hrdí na rodinu. Som za tradičnú rodinu dvoch partnerov, a to muža a ženy. Len takýto vzťah a model je základom pre našu ďalšiu budúcnosť. Tá je vždy len v deťoch.

    Na snímke Slavěna Vorobelová  Zdroj: TASR

    Akcie ako Dúhový pochod, ich prehnaná medializácia, posúvajú hranice akceptovaného a výsledkom je napríklad nedávny úlet v jednom z denníkov o pedofílii ako o niečom normálnom. A toto je už naozaj príliš.

    Slovensko má o dosť závažnejšie problémy, na ktoré je potrebné poukazovať, ako je LGBTI agenda.

    V tomto smere odporúčam finančne podporiť skôr výskum sexuálnych deviácií a nie akcie tohto typu, sú to zbytočne vyhodené peniaze, ktoré sa dali využiť efektívnejšie.   

    Martina Šimkovičová, poslankyňa NR SR:

    Myslím si, že práve v súčasnosti je veľmi dôležité podporiť rodinu ako takú. Takže plánujem sa zúčastniť pochodu Hrdí za rodinu. Rodina je dnes v kríze a v nevýhodnej situácii sú hlavne mladé rodiny.

    Na snímke Martina Šimkovičová  Zdroj: TASR

    Nemajú často podmienky na štart do života a aby mali toľko detí, koľko by si želali. Slovensko by si malo zobrať príklad z Maďarska, kde sa urobili veľké legislatívne zmeny.

    Štát si musí uvedomiť, aký je to dar pre zdravý vývoj dieťaťa a aká devíza pre štát, keď je mama s dieťaťom na materskej. Toto sú tie veci v spoločnosti, ktoré potrebujú celospoločenskú podporu.

    Natália Blahová, poslankyňa NR SR, predsedníčka poslaneckého klubu SaS:

    Podporím Dúhový pochod. A verím, že prebehne tak ako po iné roky  v priateľskej atmosfére. Na rozdiel od iných krajín, kde sa podarilo chrániť práva tejto menšiny, je Dúhový pochod na Slovensku vážnym apelom na toleranciu väčšinovej spoločnosti nielen voči menšinám z hľadiska ich partnerského a rodinného života a prežívania vlastnej identity, ale aj voči tým, ktorí stoja na ich strane.

    Na snímke Natália Blahová  Zdroj: TASR

    Dušan Jarjabek, poslanec NR SR, Smer – SD:

    Nezúčastním sa ani jedného. Niežeby som na to nemal vlastný názor, ale preto, že sa tieto veci politicky zneužívajú. Aj Dúhový pochod, aj protipochod.

    Myslím si, že takéto politicky motivované pochody tu nemajú čo hľadať, ich obsah je niekde úplne inde a politicky sa baviť o týchto veciach je ich deformovanie.

    Skôr by som privítal veľkú celospoločenskú debatu, napríklad pri okrúhlom stole vo verejnoprávnej televízii alebo rozhlase, kde by sa táto problematika rozoberala z vecného pohľadu a nie politického.

    A ešte pred blížiacimi sa voľbami je tam tá politika dvojnásobná. Preto tam nejdem.

    Na snímke Dušan Jarjabek  Zdroj: TASR

     

     

    - Reklama -