Dubovcová už nebude riešiť záležitosti týkajúce sa detí. V novembri parlament zvolí detského ombudsmana. Pozrite sa, koho navrhuje Smer, KDH či SaS

    0
    Jana Dubovcová, verejná ochrankyňa práv (Autor: SITA)

    Opozičné KDH za detského ombudsmana navrhlo profesora Jozefa Mikloška, ktorý učí na vysokej škole sv. Alžbety v Bratislave a vyše dvadsať rokov pôsobí v mimovládnych a univerzitných organizáciách v oblasti ochrany práv detí, napríklad v Úsmeve ako dar. „Jozef Mikloško sa aktívne zaoberá deťmi a alternatívnou rodinou. Je to človek, u ktorého vidím najvyššie predpoklady, aby vykonával funkciu zodpovedne. Niet lepšieho odborníka na starostlivosť o deti bez domova,“ konštatoval poslanec za KDH Pavol Hrušovský. Kandidát Mikloško je synom poslanca za KDH Jozefa Mikloška. 

    Strana SaS za komisársku pre deti nominovala Natáliu Blahovú. Blahová bola v minulosti poslankyňou liberálov v NR SR, pôsobí ako sociálna poradkyňa. Venuje sa rodinnej politike a ochrane práv detí, pracovala napríklad v Asociácii náhradných rodín. Komisár pre deti sa má podieľať na ochrane práv detí a môže sa naňho obrátiť každý vo veci porušovania týchto práv aj bez vedomia rodičov, poručníka či opatrovníka. Uzávierka na predkladanie kandidátov sa končí dnes o 16:00. Detského ombudsmana by mal parlament voliť na novembrovej schôdzi. Po zriadení funkcie detského ombudsmana roky volala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

    - Reklama -